Volantovka - kéž by.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 101
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od prikrylm » pon 12. srp 2019 7:41:35

A však stáhnout a otevřít v blenderu, ne? :)
To jen, kdyby s tím chtěl někdo pomoct. Zatím není moc co vidět....
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 25
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od Bořík » úte 13. srp 2019 9:42:12

Napřed jsem se musel podívat, co je to "blender" .... :shock: Vypadá to zajímavě, trochu krabicoidně, ale docela fajn. Jediné, s čím bych se asi nesmířil, je display vzadu. Snažil bych se ho dostat dopředu za každou cenu. I za cenu toho, že by nad tím hlavním tělesem vyrostl nahoru panel s tím displayem. I kdyby byl třeba naležato, ale určitě ne vzadu.
Ale ušel jsi s tím už pořádný kus cesty ... paráda !

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 101
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od prikrylm » úte 13. srp 2019 10:04:54

Displej není vzadu, je na boku. :) A nepřišlo mi, že je to tak hrozné. Když volantovku člověk drží, tak se dá na displej dívat jak na hodinky. Navíc, když člověk jede nemá se co dívat na displej, žejo. Co potřebuje, nechá si oznámit hlasem.
Nastavování asi taky nebude úplně super ergonomické, uvidíme, jak to vytisknu.
Hranaté to je, protože spojovat něco kulatého je děsně pracné a zatím mimo mé schoponosti.
Zatím bylo kritérium, abych tam všechno vůbec nacpal...

Je to nultá verze. Jak bude jezdit, můžu vymýšlet vylepšení. Zatím to celé beru jako funkční celky, které se dají upravovat, přemísťovat...
Ještě nejspíš dotvořím vlastní plyn a volant.
U plynu mě napadlo použít celý knipl z Taranise. Jako že jedna osa by mohla být plyn druhá na nějakou blbost typu ovládání druhých kol u crawlerů co mají ovladatelná všechna 4 kola... Akorát knipl je dost široký.. uvidíme.

Přepínače a trimy jsou kapitola sama pro sebe, ty jsem tam naházel prakticky náhodně. Jako jo, jeden trim je u volantu, bude se trimovat volant, druhý je jako vodorovně, bude se trimovat plyn. Jeden přepínač bude zase u volantu na něco (blinkry?). Ostatní naházené kolem. Dva potenciometry před volantem na cokoli. Akorát reproduktor s jedním potenciometrem na hlasitost vzadu asi bude OK. :)

Jakékoli nápady (třeba displej jinam :) ) jsou vítány. (Ale displej jinam bude jindy)...

... a budu potřebovat delší kablík od základní desky k vysílacímu modulu....
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 25
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od Bořík » úte 13. srp 2019 21:48:28

Display vzadu jsem myslel jako při pohledu zepředu na volant. Pokud budou ovládací prvky kolem volantu, tak pak je display vzadu. Naboku je, pokud se na vysílač díváš shora. je to tedy jen otázka pohledu na vysílač. Display vzadu jsem bral jako na opačné straně většiny ovládacích prvků. Myslím, že lepší by bylo ho umístit v rovině s volantem ... shora by byl také vhodný ( jak to má většina vysílaček ), ale v tomto případě je display na šířku ( ne na výšku a tak by se tam určitě nevlezl - pokud ano, vypadalo by to dost blbě. Ale to je jen můj soukromý názor.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 101
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od prikrylm » stř 14. srp 2019 9:21:48

Jasně, jde o označení "vpředu"... :)
Displej je (prakticky) mechanicky spojený s ovládacími prvky (tlačítka, roller). Ten vedle volantu jednoduše nedostanu.
Pokud by byl nahoře, uvažoval jsem, že by se dal (za značného úsilí) přepsat firmware, aby zobrazoval informace svisle. Kdo by tohle dělal je ale otázka.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 25
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od Bořík » stř 14. srp 2019 11:29:23

to přepsání firmwaru rozhodně není vhodná cesta - už i proto, že je člověk zvyklý z ostatních vysílaček od FrSky na určité rozmístění údajů na displayi a takto by se vše rozhodilo - nehledě na velký rozsah času a práce s tím spojeného.
Myslel jsem ten display s ovládacími prvky dostat nad volant - tak, jak má třeba display Horus, ale s tím, že by tam byly i ty ovládací prvky.
Takové "letní kino" :D nad volantem.
Ten display by mohl být i na desce "shora" nad volantem - klidně by ho mohl i přesahovat nad něj ... prostě taková deska shora nad hlavním tělesem těla volantovky. Včetně několika ovládacích prvků ( třeba i křížového ovladače ).
A nebo pod kompletní vysílač přidat jen spodní pistolovou část vysílačky s volantem.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 101
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od prikrylm » čtv 15. srp 2019 14:43:18

Postupně tisknu a dělám korekce. Pro ty, co nemají blender, tak pár "ochutnávek".

Podstavec s baterkama byl malý, tak jsem tam ještě přidal místo na nabíjecí elektroniku (jen místo) a JR šachtu.

Jak to bude tisknutelné bez korekcí, tak to hodím na thigiverse.com... :)
obrazek.png
obrazek.png
v0.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 101
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od prikrylm » úte 20. srp 2019 15:04:00

Mám funkční prototyp. Zkusil jsem dát výsledek na https://www.thingiverse.com/thing:3819938 .
Akorát nevidím přidané soubory. Ani jpeg. Netušíte, proč? Když se podívám na "Thing files", tak můžu všechno postahovat, ale ve zobrazení nevidím ani jpeg jako obrázek..
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 101
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od prikrylm » stř 21. srp 2019 9:38:21

DSC_3639.jpg
DSC_3638.jpg
DSC_3634.jpg
DSC_3636.jpg
... potřebuju delší FFC kablík... :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

sakulajda
Příspěvky: 35
Registrován: pát 26. dub 2019 21:24:30

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od sakulajda » stř 21. srp 2019 10:15:07

huuusty ;)

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 101
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od prikrylm » stř 21. srp 2019 12:23:02

Zatím nemám zapojený druhý knipl, takže si nezahraju hada. Někde mám doma takový malinký kniplík z ovladače ke konzoli, tak možná ten. Nebo jsem našel dva tahové potenciometry...

Trochu matoucí by pro někoho mohlo být, že ač se řídí auto, vysílačka má "letové režimy" :) I když to auto celkem lítá.

Ještě možná k nastavení ovládání auta. V příloze je kus obsahu SD karty (kdyby si někdo stavěl). Model je ozálohovaný v MODELS
Umí:
- plyn na plynu, řízení na kormidle.
- std vypínač plynu - u auta na 0 ne -100 - aby třeba někomu kolečka nepropálila gatě. Přece jenom to používáme v autě, co má -+150W motor
- tři "režimy letu", začátečník, pokročilý, profi (jednoduché omezení výkonu motoru), profi se zapíná polohou přepínače + dlouhé podržení momentového spínače. Pro jistotu.
- ABS přes LUA
- vyřešené režimy brzda/zpátečka (pro ty co nevědí, tak pokud je v autě plyn víc jak 0, jede auto dopředu, pokud jsem jel dopředu (přidával jsem) a hned dám plyn míň jak 0 aktivuje se brzda (zratuje se vinutí motoru), pokud je plyn nějakou dobu na nule resp. vymezené rozmezí kolem nuly a pak se plyn posune na záporné hodnoty, motor couvá - kupodivu z couvání dopředu brzda nefunguje, aspoň u toho ESC, co mám v autě)
f1control.zip
(jak tohle píšu, zrovna se mě vysílačka ptá, jestli jsem na ni nezapomněl )
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 101
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od prikrylm » čtv 22. srp 2019 10:42:54

Jestli se budete rýpat v modelu, tak jsou tam ovládané kanály 9-12 - ano je to kvůli tomu, že v autě mám S6R a ovládám stabilizaci. Kormidlo je napojené na řízení. Asi je to lepší. :) A při zpátečce se vypíná, protože to dělalo zajímavé věci. Pochopitelně.

A ještě jsem na thingiverse vypotil anglický návod, jak dostat střeva z 9Xl do vytištěného ovladače. Kdyby ho někdo chtěl česky, tak mu jej u piva rád nadiktuju. :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 101
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od prikrylm » čtv 29. srp 2019 12:19:18

Kdyby někdo chtěl, tak jsem pro volantovku stvořil jednoduchou telemetrickou obrazovku.
Používá modul RPM + měření teploty a MLVSS
Zobrazuje rychlost auta (km/h), teplotu batery, teplotu ESC, u všech i max hodnoty, napětí na baterce + jakýsi "teploměr" ukazující rychlost.

Případně si upravte podle sebe.

Umí logovat přepočítanou hodnotu rychlosti, takže v logu vidím přímo kmh.

---
postřehy:
Companion 2.3 padá, pokud se v telemetrické obrazovce použije lcd.drawGauge(), takže jestli budete skript zkoušet na simulátoru, zapoznámkujte řádek s touto fcí (ř.89).
Textově "@C" skutečně zobrazí "°C" na displeji.
Companion 2.3 neumí zobrazit data, která jsou zaznamenána X9-lite, zatím netuším proč. Log je ale čitelné csv, dá se zpracovat v excelu.
vat.zip
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

thr
Příspěvky: 6
Registrován: stř 31. črc 2019 10:40:41

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od thr » pát 30. srp 2019 11:19:30

Jedna věc mi uniká - proč je displej vzhůru nohama? Že je vzadu by opravdu nemuselo nutně vadit, za jízdy se na to nekouká a dá se užít hlas, ale to otočení hlavou dolů moc nechápu. Ani z fotek mi nepřijde, že by k tomu byl nějaký principiálně důvod. Co mi uniklo?

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 101
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od prikrylm » pát 30. srp 2019 14:14:20

Je prakticky daná poloha displeje a konektorů. Kdyby byl displej nahoře, byla by celá vysílačka strašně veliká. Kdyby byl displej "správně" konektory by byly dole a zase by se celá vysílačka dost rozšířila. Tak jsem chvíli bádal a našel jsem si zdůvodnění: když vysílačku člověk drží a chce se podívat na displej, tak se na něj dívá, jako by měl hodinky na ruce... Takže je "správně" :)
Pokud se tohle postavení displeje nebude někomu líbit, nemůžu mu bránit v tom, aby si vysílačku předělal.

A pak, kdo se dívá na displej, když řídí, žejo. Pokud chci, nechám si údaj zahlásit :)

Z praktických zkušeností s hotovou vysílačkou vím, že obrácený displej je úplně v pohodě. Horší je špatné rozmístění přepínačů. Ty jsou fakt dost "neergonomické". No, stačí přetisknout jednu stěnu.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 101
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od prikrylm » pát 11. říj 2019 8:33:40

Po nějaké době, spoustě "ladění" a spoustě naježděných kilometrů bych prohlásil "volantovku" za verzi 1.0 (viz https://www.thingiverse.com/thing:3819938)
Jsou tam i nějaké fotky pro představu.
Je tam ještě pár drobných chybiček v návrhu, kde se mi třeba potkává displej se zamýšleným šroubkem, ale nic tragického. Ještě pořád jsem si nedokoupil delší spojovací kablík mezi deskou CPU a deskou TX, takže je tam trochu "namuchlaná". Nic méně všechno funguje bez zádrhelů.
Funkčnost s externím modulem zatím odzkoušená není.
Druhý knipl je ve vysílačce nezapojený, takže hada si nezahrajete. :) - až se budu nudit, tak zkusím tu žížalu přepsat na ovládání jedním kniplem - asi to nebude moc složitá práce.

Napadlo mě ještě do místa externího modulu přidat konektor (samici), kam by se zastrkával knipl z rozebrané vysílačky. Rozuměj nějaká krabička tvaru RJ modulu, ve které je knipl a konektor, který celý knipl zapojí.

Takže zatím tak.
IMG_0010.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 101
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: Volantovka - kéž by.

Příspěvek od prikrylm » stř 16. říj 2019 10:34:30

Zprovoznil jsem JR dok na JR modul. Funguje. :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Odpovědět