V8R4 - II

paspap
Příspěvky: 15
Registrován: úte 12. říj 2021 19:42:52

V8R4 - II

Příspěvek od paspap »

Ahoj, potřebuji flešnout přijímač V8R4 - II a firmware nemohu najít ani na stránkách FRSKY, je tam jen manuál ke stažení.
Nebo lze použít nějaký jiný FW? Poradíte? Díky

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 466
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: V8R4 - II

Příspěvek od prikrylm »

V "šuplíku" Taranis X9E je to zvláštní dotaz :)
Véčka se dala/dají flashovat "doma"? Zatím žiju v přesvědčení že flash V-ček jedině přímo na procesor (resp. na připravené plošky na PCB), což nemusí být silách normálního smrtelníka.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

paspap
Příspěvky: 15
Registrován: úte 12. říj 2021 19:42:52

Re: V8R4 - II

Příspěvek od paspap »

Nejde nabyndovat, tak nevím...

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1077
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: V8R4 - II

Příspěvek od Jan Urbánek »

Vcka se neflesuji neexistuje FW.
Parovani ma jiste limity podle typu modulu

paspap
Příspěvky: 15
Registrován: úte 12. říj 2021 19:42:52

Re: V8R4 - II

Příspěvek od paspap »

Mám V-čka asi čtyři různé typy. Mám tomu rozumět, že už jsou nepoužitelný?
Nebo je nějaká možnost nabindování?

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1077
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: V8R4 - II

Příspěvek od Jan Urbánek »

Podle modulu, nevim jake mate radio takze nedovedu odpovedet.

paspap
Příspěvky: 15
Registrován: úte 12. říj 2021 19:42:52

Re: V8R4 - II

Příspěvek od paspap »

Mám Taranis X9E

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 466
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: V8R4 - II

Příspěvek od prikrylm »

Ze zvědavosti jsem si pročetl návody. U všech V-čkových přijímačů vidím, že umí fungovat ve V i D8 režimu (ten by měl X9E umět - viz obrázek).
Pak je potřeba "říct" přijímači, že se má párovat v D8 režimu a to tak, že se propojí výstupy ch1 a ch2 (u VD5M ch2-ch5).
Pak by se mělo párování podařit.

VD5M mám a funguje mi v D8 se starším X-Lite.
Přílohy
screenshot_x9e_21-10-22_07-44-33.png
screenshot_x9e_21-10-22_07-44-33.png (2.36 KiB) Zobrazeno 574 x
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

paspap
Příspěvky: 15
Registrován: úte 12. říj 2021 19:42:52

Re: V8R4 - II

Příspěvek od paspap »

Bohužel, nejsem na programování moc zdatnej a nevím jak tyto výstupy (ch1 a ch2) propojím....
Mě se samozřejmě při nastavení objeví pouze MODE XJT D16

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 466
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: V8R4 - II

Příspěvek od prikrylm »

Tohle není o programování. Je to o klikání do menu a čtení návodu.

V nastavení modelu na rádiu, po té, co se objeví při nastavení interního modulu XJT D16 se na to D16 dá kliknout a kolečkem se pak dá vybrat D16, D8 nebo LR12 (viz obrázky a popisky u nich - simulátor nemá českou variantu, ale předpokládám, že i tak je jasné, co se má nastavit.)

Výstupy ch1 a ch2 jsou piny na přijímači, které se před párováním propojí propojkou. Výstupy jsou ty, kam se zapojuje signálový drát serva. Pak se na přijímači zmáčkne párovací tlačítko a zapojí napájení. Od té chvíle je přijímač v párovacím režimu. Nejspíš nějak poblikává.

Pak se zapne rádio, vybere se v nastavení modelu modul XJT a režim D8 (dle obrázků). Pak se přejede na [bind] a zmáčkne Enter (stlačí kolečko). Rádio začne pípat a po chvíli přijímač začne blikat jinak. Rádio buď přestane pípat samo (protože detekuje telemetrické vysílání přijímače) nebo opětovným stiskem kolečka se párování ukončí.

Pak se od napájení odpojí přijímač, odpojí se propojka ch1 a ch2 na přijímači. Přijímač je spárovaný (nejspíš). Rádio stále zapnuté a nepípá (jako že se nepáruje). Po opětovném zapojení napájení do přijímače se rozsvítí zase jiné LED (zeleně?) a přijímač by měl fungovat. Otestovat se dá např servem.

Obrazem třeba na





- zacházení s přijímačem je totožné, práce s rádiem je velmi podobná.


---
Externí modul je vypnutý, zmáčknutí kolečka [ENTER] se (případné) OFF rozbliká a otočením kolečka můžu vybrat XJT
Externí modul je vypnutý, zmáčknutí kolečka [ENTER] se (případné) OFF rozbliká a otočením kolečka můžu vybrat XJT
screenshot_x9e_21-10-22_20-26-22.png (2.06 KiB) Zobrazeno 532 x
Vybrané XJT
Vybrané XJT
screenshot_x9e_21-10-22_20-26-30.png (2.67 KiB) Zobrazeno 532 x
přesunu se kolečkem na D16, ENTER, rozbliká se a otočením kolekča vyberu D8. Potvrdím ENTER
přesunu se kolečkem na D16, ENTER, rozbliká se a otočením kolekča vyberu D8. Potvrdím ENTER
screenshot_x9e_21-10-22_20-26-33.png (2.67 KiB) Zobrazeno 532 x
Kolečkem se přesunu na BIND a enterm spustím párování. Pokud samo neskončí, opětovným Enter párování ukončím.
Kolečkem se přesunu na BIND a enterm spustím párování. Pokud samo neskončí, opětovným Enter párování ukončím.
screenshot_x9e_21-10-22_20-26-46.png (2.34 KiB) Zobrazeno 532 x
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

paspap
Příspěvky: 15
Registrován: úte 12. říj 2021 19:42:52

Re: V8R4 - II

Příspěvek od paspap »

To bych i pochopil, ale právě jak už jsem psal mě jde Mód pouze XJT D16 a XJT LR12. XJT D8 se mi nezobrazí....

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 466
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: V8R4 - II

Příspěvek od prikrylm »

Rozumím! Je potřeba OpenTX, které nemá zaškrtnutou volbu pro EU.
Pustit Companion v PC, v nastavení rádia (Předvolby) nezaškrtávat/odškrtnout volbu EU, stáhnout firmware (OpenTX) a nahrát do rádia.
Klidně poslední 2.3.14
image.png
image.png (10.81 KiB) Zobrazeno 499 x
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

paspap
Příspěvky: 15
Registrován: úte 12. říj 2021 19:42:52

Re: V8R4 - II

Příspěvek od paspap »

Upřimně, se bojim znova upravovat open TX. Nahrával jsem nový firmwer do rádia a tejden jsem to dával znova do kupy. :P Nerad bych znovu flešoval všechny přijímače co už jsem znovu nastavil a nabindoval.... A to nemluvím o nastavení pěti letadel o které jsem svou nešikovností přišel. :oops:

dumi
Příspěvky: 3
Registrován: pát 26. dub 2019 16:57:13

Re: V8R4 - II

Příspěvek od dumi »

Dobrý večer.
Zkusím přispět do debaty svojí zkušeností... A nemáte náhodou už nějaký stávající model s D8 v Taranisu? Ono je to tak, že u LBT (EU) verze Open TX není
možno ten režim D8 přiřadit novým modelům, ale pokud existovaly nějaké staré modely s tímto režimem, tak u nich se režim D8 nezrušil.
Já to dělám tak (u Taranise X9D+), že vezmu nějaký stávající model s D8, udělám z něho kopii, a tu upravím pro nový model - tím se D8 zachová.
Horší varianta by byla, pokud žádný stávající model s D8 v Taranisu nemáte...
MD

paspap
Příspěvky: 15
Registrován: úte 12. říj 2021 19:42:52

Re: V8R4 - II

Příspěvek od paspap »

Bohužel. Měl jsem, ale mám v podstatě vše od nuly znovu veškerá instalace z továrního nastavení...

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 466
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: V8R4 - II

Příspěvek od prikrylm »

Otestoval jsem, že přesto, že mám v rádiu EU OpenTX, tak přes Companion se dá nastavit a nahrát do rádia model s D8. Párování a ovládání přijímače pak funguje. Nesmí se ale sahat na protokol XJT. EU verze má D8 "jen" vyhozený z nabídky

Pustit Companion, v nastavení modelu v Companionu nemít zaškrntuto EU (vyhodí z nabídky D8 stejně jako rádio), zazálohovat modely, u modelu, který chci v nastavení v Companionu vyberu D8 a modely pak nahraju zpět do rádia.

Pokud už máte zazálohováno, tak při nahrání novějšího/jiného OpenTX nebude hrozit ztráta modelů...

Companionu se nebojte, je přehledný a mluví česky.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

paspap
Příspěvky: 15
Registrován: úte 12. říj 2021 19:42:52

Re: V8R4 - II

Příspěvek od paspap »

Moc díky, vyzkouším. Teď potřebuju zprovoznit S8R stabilizaci, abych si ještě trochu zalítal než bude moc zima.... Vše už mám, ale nejde mi spustit selfcheck ani přes bind tlačítko ani autolevel. Musím se tu porozhlídnout, jestli už se to tu neřešilo...

dumi
Příspěvky: 3
Registrován: pát 26. dub 2019 16:57:13

Re: V8R4 - II

Příspěvek od dumi »

paspap píše:
ned 24. říj 2021 17:25:11
Bohužel. Měl jsem, ale mám v podstatě vše od nuly znovu veškerá instalace z továrního nastavení...
Dobrý večer.
Pokud máte původní modely zazálohovány, tak to je potřeba jen obnovit ze zálohy, a dále jak jsem popisoval - udělat kopii nějakého původního modelu s D8 a tu pak upravit pro nový model...

Pokud zálohu původních modelů nemáte, a budete všechny modely zakládat znovu od nuly, pak si buď musíte zkopírovat nějaký model s D8 třeba od nějakého svého kamaráda, a dále postupovat jak už jsem popsal, nebo pokud nikoho takového nemáte, tak vám můžu v případě zájmu poslat e-mailem - když tak dejte vědět...

Odpovědět

Zpět na „Řada V a D“