Archer Plus GR8 - napětí 2S baterie přes telemetrii

Ondrowicz

Archer Plus GR8 - napětí 2S baterie přes telemetrii

Příspěvek od Ondrowicz »

Jakožto začátečník létám s letadlem s přijímačem Archer Plus GR8, vysílačem Taranis Q7 a dvoučlánkovou baterií. Vzhledem k napájení přijímače výstupem z BEC nemám přes telemetrii informaci o stavu baterie, hlásí mi samozřejmě hodnotu stabilizovaného napětí na 5V. Jakým nejjednodušším způsobem docílit toho, abych přes RXBAT získal napětí dvoučlánkové baterie? Přemýšlel jsem o tom, že bych rozpojil + kabel vedoucí z BEC do přijímače a na stranu přijímače bych zapojil + přímo z baterie, zatímco + stabilizovaného 5V výstupu BEC napojil na + kabely serv. Zapojení - bych neměnil. Serva by tak byla napájena napětím 5V ze stabilizovaného zdroje, zatímco přijímač by byl na plném napětí 2S baterie a hlásil její stav.
Je toto zapojení správné? A pokud ano, kde je nejjednodušší/vhodné napojit + z baterie? Je pro tento účel možné využít + z balančního konektoru?

prikrylm

Re: Archer Plus GR8 - napětí 2S baterie přes telemetrii

Příspěvek od prikrylm »

Archer GR8 má vstup Ain2, tam se dá přímo zapojit napětí baterie (ideálně z balančního konektoru) a v telemetrii je "A2", která ukáže napětí baterie.
image.png
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

Ondrowicz

Příspěvek od Ondrowicz »

Díky za odpověď. O tom AIN2 vstupu jsem někde četl, ale bál jsem se, jestli má přijímač zabudovaný dělič a můžu na něj připojit plné napětí 2S baterie bez nutnosti použít dělič. Bude to fungovat přímo? A jak to zapojit, bude stačit zapojit plus z balančního konektoru baterie do pinu označeného AIN2?

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

Tak ideálně otestovat. Mezi zem a tenhle pin zapojit třeba tužkovou baterku a podle hodnoty v telemetrii zjistit, jestli tam ten dělič je nebo ne. Pokud tam není, tak kritická hodnota je někde kolem 3.5V. Pro jistotu pak baterku připojit přes nějaký větší odpor (dal bych tam něco, aby při zkratu tekla max 1mA tzn na 2S tak +-10kOhm, klidně víc). Ale tipnu tak na 95% tam ten dělič je. Jestli si vzpomenu, vyzkouším.
---
Tenhle přijímač sice mám, ale vzhledem k tomu, že se mi "všude povalují MLVSS", tak jsem ten analogový vstup ještě nepoužil.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

Ondrowicz

Příspěvek od Ondrowicz »

Zkusil jsem změřit napětí tužkové baterie (dle voltmetru 1.6V) a hlásí mi to 0.6V. Tak jsem z toho trochu jelen, čekal jsem výstup buď plných 1.6V (pokud by tam dělič nebyl) nebo napětí desetinové. V nastavení vysílače pro tento senzor jsem nic neměnil, je tam výchozí hodnota koeficientu 13.2.

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

Měření na tom analogovém vstupu nemusí být nijak extra přesné a může se stát, že je tam jakýsi offset (v nastavení senzoru lze případně posunout).

Pokud tužkovka hlásí 0,6V, zle asi zkusit připojit 5V, co leze z ESC...

pstasek

Příspěvek od pstasek »

Měření pomocí ADC portu je třeba zkalibrovat. Tzn. změřit voltmetrem a nastavit ratio a offset tak, aby zobrazená hodnota odpovídala.

Odpovědět

Zpět na „Archer řada R“