TD R18

Jara11

TD R18

Příspěvek od Jara11 »

Dobrý den, můj dotaz. Používám 18k příjmač s napájením dvou sad acu 2S LiPol 3100mAh. Oba acu jsou zapojeny přez XT do příjmače a z jednoho acu mám navíc zapojena záblesková LED světla. Teď jsem si všiml po cca 40minutovém letu a následném nabíjení, že do acu který napájí pouze příjmač se dalo 1200mA a do acu , který má navíc LED záblesk pouze 280mA. Kdyby ten první acu byl více vybit, začne to potom brát napájení z druhého, když tam nějaký odběr je pro ext. zařízení?

pstasek

Re: TD R18

Příspěvek od pstasek »

TD R18 si bere z AKU, kde je vyšší napětí. Na záblesku vzniká úbytek napětí a tedy je zatěžovaná převážně nezatížená baterka. Situace, kdy na té méně zatěžované baterce klesne napětí natolik, že bude vyšší na té zatížené zábleskem, už může být pod bezpečným vybíjecím napětím tohoto packu a tudíž zatímco jedna se bude ještě flákat, ta druhá bude podvybitá. Záleží na poměru odporů TD R18 a zábleskového zařízení. Říká se tomu odporový dělič napětí.

https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bli ... %9Bt%C3%AD

Zábleskové zařízení doporučuji spíše napájet z kanálu přijímače přes pojistku PolyFuse. Pokud by došlo ke zkratu, PolyFuse pojistka zvedne svůj odpor a prakticky odpojí zkratovaný kanál od systému.

Dá se to najít jako FrSky Overload Protection cable a je to v podstatě to samé, co je integrováno v RB jednotkách.
image.png

Jara11

Re: TD R18

Příspěvek od Jara11 »

Výrobce doporučuje napájení mimo příjmač a má pro připojení acu solo přívody. Odběr 40 SMD bych nerad tahal přez příjmač. Lepší by byla solo baterka, ale to už mi nevychází do těžiště.
To že to bere vždy z baterky co má vyšší napětí chápu. Vyzkoušel jsem zapojit pro napájení baterku co používám a místo druhé (co napájí LED+ Rx) jsem dal stab. zdroj s dostatečným proudovým rozsahem. Chodí to přesně. Bere to tam kde je vyšší napětí,což bych bral jako OK. Potom ale nechápu, proč to nebere z baterky kde jsou LED, když je vybíjena dle dobité kapacity úplně minimálně, neboli na stále vyšším napětí.

Odpovědět

Zpět na „Řada Tandem“