Moje opozice

Jindra
Příspěvky: 48
Registrován: čtv 09. zář 2021 19:59:12
Bydliště: Brno

Moje opozice

Příspěvek od Jindra »

Zdravím Vás vážení,
volně navazuji na moje téma trim nastavení trimu. Jsem nachlazen, tak nelétám a po hodinách práce zveřejním další příspěvek. U kolegy v odpovědi jsem padl do podezření , že chci udělat s Ethosu OTX, jo je to pravda. Proč? Po 41 letech modelaření /fuj/ jsem se dopracoval k letadlům, kde potřebuji nastavit:
křidélka pravé ,levé, přiřadit vnitřní křidélka P,L, dále přiřadit klapky P,L např. aby šly všechny součastně, ale s jinou výchylkou a diferenciací . Dále nechat jen vnější křidélka a klapky brzdy, termika vnitřní a klapky dolů, vnější křidélka , nebo rychlost klapky ,vnitřní nahoru. K to všemu brzdy motýla, vnější nahoru, vnitřní dolů, klapky do brzd, nebavím se o mixu s výškovkou na každou situaci jiná křivka s jinými body. Ovládáno na pravém kniplu, mod jedna, mám naistalován, jak někdo psal baculatý poťák . K nezaplacení, křidélkách to nevadí, na plynu taky ne, ale brzdy použít kdykoli jak ručku u auta, dávkovat dle potřeby, paráda. Na výškovce a směrovce normální knipl, jen s hranatou tyčkou, dobře se odděluje výš.a směrovka, směrovku nemixuji, řídím rukou.
Proč ten blázinec, prostě zatím jsem nejvíc se Skywalkerem od Baudise létal v 11m/s, nárazy ve 100m nevím, 20?, Pět kilo s náloží, 3,8 rozpětí. Proto to nastavení a potřeba x letových režimů.
Zpět k rádiu, přednastavený motýl, vzdušné brzdy cha,cha. Nejsem žádny YT počítám ,ani blbec, ale vím co přesně potřebuji. Jak to vzniklo. V rádiu volný mix, výborně. Začal jsem šablonou, hrůza, vymazal jsem všechny mixy a začal kormidlo po kormidle pomocí volných mixů. Vstupy na 100%. Všechno jsem nastavil dle potřeby, vytvořil mixy, nevěděl jsem v tu dobu ,jak dostat serva do pinů přijímače a ovládání přesunout třeba na 15kanál, vtom mě emailem poradil p.Urbánek, super nastavování přijímače dle přání.
To všechno jsem provozoval desítky letů bez zjištění ,že nejdou trimy, všechno nastaveno ve výstupech na kanál subtrim a mixér všude 0, to letadlo je naprostá špička a trim nebyl potřeba.
Dnes jsem sjel stará videa pro začátečníky, ale nastavovat tohle ve výstupech, křivkama strašný, tak vidím každou funkci samostatně ne hromadné např. čtyři křidélka, do toho diff, expa, atd. Dle fóra německého a původního selektivního nastavení jsem nastavil ke křidélku 1,5 a 6,7 + 2 výškovka a 4 směrovka trimy z menu mixů a stanovil směr timování, byly to paráda, ale jak píšu vedle trim jede jako by dvojitě má několik centr trimů, což hlásí, s ohledem na nastavený směr, pouze na jednu stranu, na druhou centr a jen trimování. Všechno, ale funguje bez potíží. Zkoušel jsem subtrimy ladit, vypínat trim, zapínat nic, jediný problém nastal NEVÍM jestli jsem na správném centrtrimu nebo na náhodně zahlášeném, vždy na jedné straně. To zjistím pouze nulou ve vstupech, řádek mixer , blbý při řízení. Napadlo mě ignorovat nesmyslné hlášky a dal jsem si na druhou obrazovku widget s hodnotou trimu výš.směr a křidélek vnitřní a vnější , pěkně velkým zobrazením a aha jde to a mám s Ethosu - taranise e opentx.
Teď vážně, hodiny strávené nad nastavováním rádia, mrsknu selfschek , výchylky už jednoduše nezměním atd,atd. tak mít peníze co účtuji svým zákazníkům, raději nemluvit. Dle mého názoru nemohu být ,taková odchylka od potřeb modelářů. Šablony ano, volný prostor ano, vlastně to funguje, tak proč to, už někdo nenaladí , neznásobí "pár" aktualizací a nedá to dohromady.
Jiný SW nechci ,jen bych ten čas strávený hodil do háje. Rádio má mraky funkcí, neskutečný, paráda, stačilo by zjednodušit, přidat kontrolu, ale ne jen
nepřepnutý přepínač. Cena rádia, čidel , přijímačů bez konkurence, pokud opravdu modelaříte a potřebujete špičkové rádio. Zapomněl jsem zkontrolovat stabilizaci. Jo jede, nezmínil jsem , v tomto stroji mám SR10PRO. Nyní prosím i kritické komentáře, nenapadlo mě nikdy, kam se dostanu v rámci svého celoživotního koníčka, ale dnes je běžné, že např. banka není, už budova nýbrž aplikace atd. Aktualizace přes suite bezva, co jsem se natrápil před tím. TAK CO VY NA TO, POVÍDEJTE.
Co, chtělo by to nějakou apku na nastavení.
JINDRA.
PS: zajímá mě rovněž ,co jsem případně po..al.

radekbenes
Příspěvky: 62
Registrován: pon 16. zář 2019 16:05:56

Re: Moje opozice

Příspěvek od radekbenes »

Zdravím, jsem sice jen třídenním uživatelem ETHOSU, ale pocity mám podobné. Můj názor je, že ETHOS je vykradený a pozměněný Open TX (z důvodu licence GPL původního OTX) doplněný místy nepoužitelným grafickým rozhraním (nečitelné nebo mizerně čitelné widgety, horní řádka nepoužitelná při provozu modelu - zkuste si nastavit napětí ve voltech) a šablonami mixů, které je často nutné stejně udělat znovu. V nižších úrovních menu je převzetí logiky OTX tak patrné....
Je škoda, že důsledkem vzniku tohoto systému je (a to je prosím jen můj názor a doměnka ale opravdu si to myslím) rozpad komunity OTX. Dále je škoda, že FrSKY ve své megalomanii hodilo za hlavu letidou spolupráci s OTX komunitou a dosažené výsledky jen z důvodu, že se OTX rozšiřuje na další platformy. O tom ale přece svědčí od začátku projektu ten název OPEN...
Přitom hardware je v poměru k ceně bezokkurenční a protokol ACCESS a jeho možnosti zřejmě taktéž.
Přes mé rozpaky si Horuse X20 ponechám a budu doufat, že se třeba ve FrSKY vzpamatují a otevřou harware (asi již jen pro EGDE) a dají opět svobodnou volbu systému. Vysílač je to opravdu moc dobře vyrobený a možnost volby z různých systémů (protože ETHOS skutečně může mnoha modelářům vyhovět) je přece to, co bychom všichni chtěli? Nebo se mýlím?

Ještě si neodpustím poznámku ke komentáři někde v tomto fóru - argumentace "máš v modelu asi moc mixů" je opravdu hloupá.

Zdravím
Radek

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1673
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Moje opozice

Příspěvek od Jan Urbánek »

Zdravim,
zde bych se trochu zastavil nad tim vykradanim OPTX. Open source je software pod nejakou licenci a zdroj je zpristupnen verejnosti pro kontrolu, navazani na nej, nebo volnemu uziti. Ovsem i tento zdroj nevznikl ze vzduchu a nekdo jej musel napsat. Cast je prevzata z predesleho systemu a cast napsana teamem OPTX kde ustredni postavou je Bertrand Songis.
Od prvniho radia Taranis byl projekt OPTX finacovan Frsky ale OPTX byl predtim pouzivan v radiich Turnigy a jinych, tzn to nebyl ciste zavisly na Frsky a Frsky vedelo ze nelze ten projekt uzavrit jen pro sebe. Frsky v postate projektu platilo za implementaci do jejich radii a zohledneni pozadavku Frsky na nove funkce, spjaty s novymi prijimaci, senzory atp.
Jenomze OPTX je team lidi, lidi kteri maji ruzne predstavy a kdyz to nejsou Vasi zamestnanci je to o to slozitejsi.
Nekteri zamestnanci FrSky vynesli plany radii a zalozili vlastni znacky. Realne udelat desku a nejaky case plus gimbaly neni v teto dobe zadny kumst ale mit software a protokol to je komplikace. No software meli protoze se jednalo o plany Frsky jel na jejich radii Opentx a dokonce si krabice zacali oznacovat logem opentx bez vedomi opentx. Takze si tito vyrobci nastvali Frsky logicky a cast optx teamu, druha cast teamu zacala tvrdit ze to je ok a ze to neni takovy problem. FrSky samozrejme nechce platiti implementaci jine znacky ale stale jejich podpora do opentx tekla a mozna jeste tece. Cast teamu opentx se nejak splasila a ze to opentx (Bertrand) dela spatne a zacal EdgeTX, nekteri zase zacali delat jen specificke veci mimo praci pro Frsky. Jeden programator se dokonce urazil, ze nedostal prijimac s ACCESS na testovani a prestal uplne s Frsky komunikovat. I kdyz testovani protokolu ACCESS nema co docineni s OPTX. FrSky tedy dospela k zaveru, ze kdyz bude prepracovavat cele rady radii udela vlastni software a bude pouzitelny na vsech novych radii na nove platforme. K tomu oslovili Bertranda, ktery sefoval opentx a vetsina kodu opentx je jeho prace takze tvurce ETHOSU vykradl sam sebe.

Vratme se k ETHOS
vite ze existuje Github tedy nastroj na hlaseni chyb a pozadavku komunity ETHOS?
https://github.com/FrSkyRC/ETHOS-Feedback-Community

Lze tak vkladat i pozadavky na zmenu nebo vylepseni.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 629
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Moje opozice

Příspěvek od ellet »

Bertrand Songis je jistě důležitou postavou OpenTX a má nejvíc příspěvků ve vývoji. Pořád to ale byla týmová práce, na které se podílelo pár hodně zvučných jmen. Já osobně bych dřív než množství příspěvků preferoval jejich váhu. Na druhou stranu asi těžko lze nějak postihovat použití příspěvku jiného autora týmu v dalším projektu. Bude to asi složitější, ale tak to vidím já.

radekbenes
Příspěvky: 62
Registrován: pon 16. zář 2019 16:05:56

Re: Moje opozice

Příspěvek od radekbenes »

Dobrý večer,
s tím co píše pan Urbánek plně souhlasím, určitě jsou to informace přesné, vzhledem ke spolupráci s FrSky, a alespoň to upřesnilo dění kolem předmětných prostředků. A je to navíc v souladu s tím mým názorem (první částí) výše.
K tomu využití příspěvku autora týmu jiným členem v jiném (komerčním) projektu - zřejmě je to těžko postižitelné, ale určitě je to nemorální. A v tomto případě byl použit celý projekt jako jádro inovovaného systému, ne jen nějaké příspěvky.
Ale už to nechme, stalo se to zřejmě takhle a těžko to někdo z nás změní. Teď je na každém, aby si vybral a pomohl zlepšovat to, co si vybral.
(GitHub znám, fórum ETHOSu také)
Zdravím všechny,
Radek

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1673
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Moje opozice

Příspěvek od Jan Urbánek »

ETHOS diky upne jinemu procesoru se v podstate postavil uplne nove. Co nam pripomina OPTX jsou treba spec funkce ale to je aplikace fukce na jine jadro

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 649
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Moje opozice

Příspěvek od prikrylm »

"TOHLE" už tu bylo...
Napřed výrobci počítačů, pak telefonů, teď rádií. Nakonec TO asi skončí stejně. Budou výrobci HW a budou výrobci SW...
(když linux zvládl počítače, telefony, televize a bůhví, co ještě, zvládne i vysílačky :-D )
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

radekbenes
Příspěvky: 62
Registrován: pon 16. zář 2019 16:05:56

Re: Moje opozice

Příspěvek od radekbenes »

To je ale realita. Koneckonců RC vysílače s Windows CE a dotykáčem se snad svého času (docela dávno) taky někdo pokoušel vyrábět, jestli se nepletu. A v mnoha dalších netušených strojích widle jsou. Protože tam jsou hotové relativně složité věci, které by se musely programovat opakovaně (třeba TCP/IP stacky pro komunikaci po Internetu, napojení na platební systémy atd...).

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1673
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Moje opozice

Příspěvek od Jan Urbánek »

Treba zajimavou ficurkou je, ze stavajici BT moduly jsou i wifi a tak kdyby chtelo udela z X20 treba NAS server :)

Uživatelský avatar
pstasek
Příspěvky: 189
Registrován: pát 26. dub 2019 21:21:55

Re: Moje opozice

Příspěvek od pstasek »

Jan Urbánek píše:
stř 22. bře 2023 13:05:18
Treba zajimavou ficurkou je, ze stavajici BT moduly jsou i wifi a tak kdyby chtelo udela z X20 treba NAS server :)
Ale to je zajímavé. To by v budoucnu mohlo znamenat i bezkabelové stahování aktualizací jen pomocí Wifi. Ne, že by teda přes Ethos Suite už dnes nebyla správa rádia jednoduchá jak facka.

Případně i nějaké cloudové služby :idea:

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 649
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Moje opozice

Příspěvek od prikrylm »

Stahování aktualizací, připravených modelů atd. z internetu přes WiFi umí některá Spektrum rádia. Takže inspirace je. U stejných rádií se mi líbila i možnost "tlačítka", když se dotklo přepínače prstem (kapacitně?). Potenciál toho, že si zahlásím třeba režim letu, který se přepíná právě tím přepínačem, kterého jsem se dotkl...

A PowerBox CORE tuším jedou právě na linuxu...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

radekbenes
Příspěvky: 62
Registrován: pon 16. zář 2019 16:05:56

Re: Moje opozice

Příspěvek od radekbenes »

Aktulizace rádia apod. přes Wifi mě zas tak netrápí, vysílač si klidně k PC připojím, ale aktualizace fw v přijímačích přes RF (OTA) je fakt hodně dobrá fičura - to připojování na port do rádia je při špatně přístupným přijímači často velký opruz ...

Odpovědět

Zpět na „Tandem X20“