X-Lite vs PX4 Frsky Telemetry

dtdt
Příspěvky: 24
Registrován: úte 15. zář 2020 14:00:00

X-Lite vs PX4 Frsky Telemetry

Příspěvek od dtdt »

Ahoj, nevím kam tohle téma frknout, tak jsem ho frknul sem. Pokud sem nepatří, poprosím admina o přesun do správné sekce.

Snažím se rozchodit přenos telemetrie z PX4 (controller je CUAV Nora+) přes přijímač Archer Plus RS do mého X-Lite a moc se mi to nedaří.
Mám to zapojené tak, že z řídící jednotky portu TELEM2 mám TX pin připojený na S.port přijímače. Do vysílače jsem nahrál Yaapu Telemetry Script a nastavil ho jako telemetrickou obrazovku u příslušného modelu. V řídící jednotce modelu jsem nastavil plugin FRSKY TELEMETRY na port TELEM2.

Přijímač je spárovaný a jeho vlastní telemetrie (rssi, rxbat apod.) chodí normálně. Ale když dám detekovat nové senzory, tak nic nepřibývá, a když se přepnu na obrazovku telemetrie, tak Yaapu skript naběhne, ale hlásí "no telemetry data".

Elektrické zapojení jsem kontroloval, žádnou chybu jsem nenašel. Googlil jsem, našel jsem nějakou stránku, kde maníkovi se stejným problémem radili dát na přijímač pulldown rezistor 100k mezi S.port a GND, kterážto rada jemu pomohla, ale mě ne.

Napadá někoho něco, jak bych mohl zjistit, kde je přesně problém?

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 643
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: X-Lite vs PX4 Frsky Telemetry

Příspěvek od prikrylm »

Od boku: podíval bych se, jestli používám s.port nebo invertovaný s.port (správný drát) a pak ještě v nastavení přijímače zkontrolovat, jestli není "přepnutý" na f.port.
(PX4 telemetrii jsem rozchodil s R9 slim)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

dtdt
Příspěvky: 24
Registrován: úte 15. zář 2020 14:00:00

Re: X-Lite vs PX4 Frsky Telemetry

Příspěvek od dtdt »

No oni píšou, že pokud má řídící jednotka vyšší řadu procesoru (což CUAV Nora+ má), tak je to jedno, že si PX4 sám pozná, jestli je to invertovaný nebo neinvertovaný. Já to mám do neinvertovaného.
Nevím co je f.port. Archer Plus RS má piny GND, VCC, SBUS-OUT, SBUS-IN, S.PORT, Inverted S.PORT.
To by se mělo přepínat jak? Nebo kde?

dtdt
Příspěvky: 24
Registrován: úte 15. zář 2020 14:00:00

Re: X-Lite vs PX4 Frsky Telemetry

Příspěvek od dtdt »

Napadá mě, nedá se nějak na PX4 na debug konzoli vypsat, v jakém stavu ta Frsky telemetrie je? Kam se posílá a co aktuálně dělá?
Pak už mě jedině napadá pověsit na S.port logický analyzátor a kouknout, jestli tam něco chodí, ale jednak žádný nemám, jednak asi z toho nebudu moc moudrý, s tím protokolem kámoš nejsem.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 643
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: X-Lite vs PX4 Frsky Telemetry

Příspěvek od prikrylm »

Ony ty Archery s ACCESS mají sice na konektoru napsáno s.port, ale v rádiu se dá tento výstup přepínat s.port/f.port - je to v menu nastavení modelu, u konkrétně napárovaného přijímače, tam je tlačítko "nastavení", objeví se menu a v něm se dá nalézt změna s.port/f.port - tuším, že std bývají zapnuté právě na f.port a na s.port je potřeba rx přepnout.

U ACCST se s.port/f.port tuším přepínal přehráním fw - ale tady možná kecám.

Neumí PX4 náhodou f.port? Nejspíš přímo místo s.bus vstupu f.port vstup + druhý drát f.port výstup. A pak Rx připojit přes s.port in a s. port out. Tohle ale nemám vyzkoušené, tak zkusit, nebo radu od někoho, kdo to vyzkoušené má.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

dtdt
Příspěvky: 24
Registrován: úte 15. zář 2020 14:00:00

Re: X-Lite vs PX4 Frsky Telemetry

Příspěvek od dtdt »

prikrylm píše:
pon 05. úno 2024 20:17:32
Ony ty Archery s ACCESS mají sice na konektoru napsáno s.port, ale v rádiu se dá tento výstup přepínat s.port/f.port - je to v menu nastavení modelu, u konkrétně napárovaného přijímače, tam je tlačítko "nastavení", objeví se menu a v něm se dá nalézt změna s.port/f.port - tuším, že std bývají zapnuté právě na f.port a na s.port je potřeba rx přepnout.
Hm, někde je něco špatně. Když zvolím nastavení u přijímače v menu TX, tak se objeví "čekám na RX" a žádné možnosti nastavení tam nejsou. RX je samozřejmě zapnutý, reaguje, RSSI naplno.
Tak jsem stáhnul nejnovější firmware, přestože si nemyslím, že tam je starší, protože RX jsem koupil v lednu a poslední software je z listopadu. Nahrál jsem ho do TX do adresáře FIRMWARE. Když ho ale vyberu, tak mi nabízí jenom možnost nahrání přes S.port a ne přes OTA. RX je při tom samozřejmě zapnutý, reaguje, RSSI naplno.
Nahrávat přes S.port se mi teda moc nechce, protože by to znamenalo vykrákat jej z modelu a přepájet kabel. :roll:

dtdt
Příspěvky: 24
Registrován: úte 15. zář 2020 14:00:00

Re: X-Lite vs PX4 Frsky Telemetry

Příspěvek od dtdt »

Hm, tak nevím co si mám o tom myslet.
QGroundControl má mavlink konzoli. Tam se dá m.j. zjistit stav té telemetrie. Píše to:

Kód: Vybrat vše

nsh> frsky_telemetry status
INFO  [frsky_telemetry] running: SCANNING
INFO  [frsky_telemetry] port: /dev/ttyS3
Jinými slovy on se prostě s tím přijímačem nebaví, nevidí jeho S.port.
Když mu vnutím typ komunikace, tak to sice přijme, ale nic neposílá:

Kód: Vybrat vše

nsh> frsky_telemetry stop
INFO  [frsky_telemetry] .
INFO  [frsky_telemetry] terminated.
nsh> frsky_telemetry start -d /dev/ttyS3 -m sport
INFO  [frsky_telemetry] sending FrSky SmartPort telemetry
nsh> frsky_telemetry status
INFO  [frsky_telemetry] running: SPORT
INFO  [frsky_telemetry] port: /dev/ttyS3
INFO  [frsky_telemetry] packets sent: 0
To počítadlo "packets sent" ukazuje pořád nulu. Mód se dá přepnout ještě na sport_single a sport_single_invert ale všude je to stejné. :cry:

dtdt
Příspěvky: 24
Registrován: úte 15. zář 2020 14:00:00

Re: X-Lite vs PX4 Frsky Telemetry

Příspěvek od dtdt »

dtdt píše:
pon 05. úno 2024 23:36:51
Tak jsem stáhnul nejnovější firmware, ...Nahrál jsem ho do TX do adresáře FIRMWARE. Když ho ale vyberu, tak mi nabízí jenom možnost nahrání přes S.port a ne přes OTA. RX je při tom samozřejmě zapnutý, reaguje, RSSI naplno.
Tak tady v tomto jsem se kousek posunul. Dokopal jsem se k tomu, že jsem teda se sebezapřením upgradoval můj X-Lite (víte jak to je, co funguje, do toho se nehrabe) na 2.3.14 z rcstudio.cz. Provedl jsem i upgrade softwaru ISRM modulu (ze stejného zdroje). Po těchto upgradech se mi v kontextovém menu softwaru pro RX už objevila možnost nahrát přes OTA, ale jásal jsem předčasně, protože když to spustím, tak se opět objeví jenom "čeká se na RX", přijímač spadne do failsafe a dál se nic neděje. Když z toho vyskočím, tak přijímač začne opět fungovat, ale upgrade neproběhl.

Asi mi nezbude, než to celé vytrhat z modelu, přepájet kabeláž a zkusit upgrade přes S.port. Otázka je, jestli mám použít nejnovější firmware z frsky-rc.com nebo jestli mám použít binárku, která byla součástí balíku SD karty pro opentx z rcstudio.cz. Poradí mi někdo?

dtdt
Příspěvky: 24
Registrován: úte 15. zář 2020 14:00:00

Re: X-Lite vs PX4 Frsky Telemetry

Příspěvek od dtdt »

Tak jsem to vytrhal z modelu, předělal kabel, nahrál jsem tam software 2.1.8 co byl v balíku SD karty k opentx-2.3.14, proběhlo to úspěšně, RX jede, ale z menu TX mi stejně možnosti neukáže ("čeká se na RX..." a nic) a PX4 telemetrie nejede.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 627
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: X-Lite vs PX4 Frsky Telemetry

Příspěvek od ellet »

Rekl bych, že tím si měl začít. Nemám ten RX, ale mám pocit, že když si přečteš pokyny v tom zipu , tak zjistíš, že to není pro tvůj RX (nebo možná tenkrát ještě byl). Když si stáhneš poslední fw přímo z webu FrSky, vyhneš se aspoň některým zbytečným chybám.

dtdt
Příspěvky: 24
Registrován: úte 15. zář 2020 14:00:00

Re: X-Lite vs PX4 Frsky Telemetry

Příspěvek od dtdt »

ellet píše:
čtv 08. úno 2024 22:12:30
Rekl bych, že tím si měl začít. Nemám ten RX, ale mám pocit, že když si přečteš pokyny v tom zipu , tak zjistíš, že to není pro tvůj RX (nebo možná tenkrát ještě byl). Když si stáhneš poslední fw přímo z webu FrSky, vyhneš se aspoň některým zbytečným chybám.
Tak jsem to zkusil, flashnul jsem tam AP_RS_1.0.9.frsk z listopadu 2023, ale nezměnilo se vůbec nic. Vlezu do menu u RX, zvolím Možnosti, objeví se "čekám na RX" a tím to hasne.
Přenos povelů do modelu (SBUS out) funguje správně, RSSI vidím.

Odpovědět

Zpět na „Taranis X-Lite“