X-Lite se nedá zapnout

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 121
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od prikrylm » stř 13. lis 2019 21:59:08

Rádio chvíli leželo (týden?), před tím fungovalo normálně. Dnes jsem ho chtěl zapnout a podivně poblikával, Zjisti jsem, že jsou dost vybité baterky (proč? byl vypnutý... doufám). Po nabití baterek při zavření šachty rádio blikne, v reproduktoru lupne a to je vše, co z něj dostanu. Na vypínač nereaguje.
Dělám něco špatně? Nebo se něco pokazilo?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 416
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od Jan Urbánek » čtv 14. lis 2019 13:20:04

Netusim, hlasi se radio vypnute v PC ?

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 121
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od prikrylm » pát 15. lis 2019 8:55:34

Vypnuté se v PC hlásí jako "STM Device in DFU Mode". Z toho i tak nějak vychází, že aspoň kousek desky je OK. Je toto "zařízení" přímo v procesoru?
Než jsem nabil baterky, tak se rádio snažilo zapnout, dokonce (mám pocit), že jsem viděl nabíhající puntíky...

Koupil jsem z druhé ruky, ale evidentně koupeno v RCStudiu (nálepky, reflexky). Kdyby náhodou byl v záruce, dá se s rádiem něco dělat? Kdyby ne, loupnu ho sám. :)

Výr. č. 030190551819000052
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 416
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od Jan Urbánek » pát 15. lis 2019 9:38:41

Protoze se hlasi CPU, lets flash opentx a uvidime :)

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 121
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od prikrylm » pát 15. lis 2019 10:20:23

A jak se provádí flash vypnutého rádia? Přes companion se mi to nedaří. Nebo něco dělám špatně... :oops:
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 121
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od prikrylm » pát 15. lis 2019 13:08:12

prikrylm píše:
pát 15. lis 2019 10:20:23
A jak se provádí flash vypnutého rádia? Přes companion se mi to nedaří. Nebo něco dělám špatně... :oops:
Dělal jsem to špatně. Neměl jsem ovladač na zmíněné zařízení (v controllerech bylo, v zařízeních ne). Řešení je na http://open-txu.org/home/special-intere ... d-taranis/

Firmware se podařilo nahrát (Companion se tvářil, že ověřil správné rádio a nahrál firmware), ale rádio se chová stále stejně. Nedá se zapnout.

Něco, co bych mohl ještě ověřit, zkusit?

---
zkusil jsem "ručně" zapsaný obsah eeprom přečíst a shoduje se s tím, co bylo zapsáno. Zkusím rádio rozloupnout a poměřit, jestli opravdu není v tahu to napájení....
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
jarda19
Příspěvky: 13
Registrován: ned 28. dub 2019 18:41:27
Bydliště: Havířov

Re: X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od jarda19 » pát 15. lis 2019 14:22:18

Já bych v první řadě změřil napětí aku při zapnutí rádia, to že jsi aku nabil ještě neznamená že je nabitý. Vadný článek atd.
Horus X12S, hromada přijímačů, čidel a letadel

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 416
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od Jan Urbánek » pát 15. lis 2019 17:16:33

Ano pri vypnutem je potreba pouzit zadig, mame to v videich zde https://rcstudio.cz/cs/blog/companion-b18.html

Pokud i tak nefunguje promeril bych 5v a 3.3V vetev, kdyz se podrzi tlacitko tyto vetve by meli fungovat. Jsou tam pady.
Nejde ani zapnout v bootloaderu tzn zmacknuty cely kriz?

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 121
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od prikrylm » pát 15. lis 2019 21:41:11

Baterky jsou OK. Do bootloaderu to taky nejde zapnout. Během víkendu ho loupnu a proměřím...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

ellet
Příspěvky: 117
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od ellet » sob 16. lis 2019 12:57:31

Posílám sz ale problém neřeší.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 121
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od prikrylm » sob 16. lis 2019 18:11:00

Stručně:
- problém vidím ve zdrojové části, která NĚKDY zlobí. Rádio se dá zapnout, když se při zavírání šachty drží PWR.

Podrobně (pro čtenářské masochisty a zvědavce):
Vzal jsem na X-lite šroubovák. Ještě před tím jsem zkusil, jestli pořád zlobí. Ku podivu ne (měl jsem po zjištěném incidentu vytaženou baterku). Nic méně po chvíli se problém zase projevil a rádio nešlo zapnout. V tomto "porouchaném" stavu jsem zkoušel všechno možné i nemožné a přišel jsem na to, že i v tomto podivném stavu se dá rádio zapnout, ale musí se podržet PWR před zavřením šachty baterky (přivedením napětí do rádia). Navození chybového stavu bylo dost nahodilé, nedařilo se mi zjistit, čím to je. Nic se "cititelně" nehřeje. Akorát někdy se při zavření šachty ozývá "škroukání" reproduktoru, jak když ve starém tranzistoráku docházely baterky. Navíc s náhodnými lupanci a jakoby nepravidelně. Při měření 3,3V v době, kdy rádio normálně fungovalo (dalo se zapnout) bylo ve vypnutém stavu na měřícím bodu přibližně 0,5V, v době škručení se napětí měnilo od 0,5 do přibližně 1,3V, odběr z baterek v podivném stavu taky kolísá a naměřil jsem místy až 10mA. Pokud se problém neprojevoval, odběr byl téměř neměřitelný. Samotný vypínač je napojen právě někam do části zdroje, takže zase mi to vede na problém se zdrojem. Jak závadu spolehlivě nasimulovat jsem zatím nezjistil, časem zkusím nechat baterky v rádiu a pozorovat. Teď mám baterky vytažené (resp, jednu) aby se bez dozoru zase nevybíjely.

Takže nejspíš něco zlobí ve zdrojové části, občas se zvýší odběr, to mi vybilo baterky a celé rádio dostává do stavu, že se nedá zapnout. (baterky jsou opravdu OK, opět přeměřeno, po víc jak 24h neztratily ani kousek napětí).

Co s tím? Součástky jsou malinké a u řídícího obvodu jsou tak malé nožičky, že je pořádně nevidím ani s brýlemi. :) Takže "samo domo" oprava moc nehrozí. Hrábnout do toho mikropájkou a prohřát případné studeňáky asi taky nebude nejlepší počin (některé součástky sou tak malé, že bych si nemusel všimnout, že je fuč), takže buď mi občasné problémy nebudou vadit (zapnuté rádio zdá se funguje, napětí 3.3V drží, nehýbe se) nebo si časem koupím novou základní desku... No a ještě existuje nenulová pravděpodobnost, že je rádio v záruce. Vlastně už ne, když jsem se v něm rýpal, žejo. :-) Prostě když mě to bude moc štvát, tak tu desku koupím.... (na banggood za 1300 Kč, v RC Studiu jsem ji neviděl, ale tiše předpokládám, že by se dala sehnat i tam a raději nechám vydělat p. Urbánkovi, žejo - ten by mi desku za příplatek určitě i odborně vyměnil. :)

(na okraj: X-lite jde "rozloupnout" vcelku slušně a nedestruktivně)

Tož tak.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 416
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od Jan Urbánek » pon 18. lis 2019 8:43:47

Je tam soucastka Q5, kterou vymenime a radio bude zase fungovat jak ma. Tusim, ze tu nejake tyto brebery mam.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 121
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Brno

Re: X-Lite se nedá zapnout

Příspěvek od prikrylm » pon 18. lis 2019 8:59:26

Tak to je pozitivní zpráva. Příležitostně rádio donesu. Díky.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Odpovědět