Ethos Lua scripts

Subrt

Re: Ethos Lua scripts

Příspěvek od Subrt »

Dobrý den.
S nastavením Rx AR631 + AS3X+/SAFE mám problém. V LUA DSM Tools
v 2.0 nemohu změnit směr gyra. Nastavím směr gyra a nastavení uložím ale směr pohybu se nezmění. Nevím jestli dělám něco špatně nebo se jedná o chybu v LUA.
Mám TX Tandem XE Ethos 1.6.0, Rx Spektrum AR 631+AS3X+/SAFE v 3.2.7
Děkuji za pomoc nebo za názor na uvedený problém.

vprheli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vprheli »

juraj.jurej píše:
stř 17. srp 2022 18:29:23
"h4lgpsmap"

GPS skript od Hobby4life
https://github-com.translate.goog/Hobby ... x_tr_hl=nl
https://hobby4life-nl.translate.goog/ho ... x_tr_hl=nl

Generátor máp
https://ethosmap.hobby4life.nl/
h4lgpsmap.png

Brno
image.png

Dobrý den,
a tenhle Lua script Vám funguje? Jsem přesvědčen, že nemůže. Pokud totiž zapnete rádio a máte náhodou zobrazenou tuto obrazovku a pak zapnete model, což je normální postup, tak GPS přijímač ještě nemá data a Lua script padá, protože nekontroluje zdali GPSLAT/GPSLONG není náhodou nil, což dokud nechytne signál prostě je. Ten script se musí upravit aby fungoval.

A jak jsem se do toho scriptu dále díval tak jsem zjistil, že, alespoň na mé ETHOS 1.6, fungovat nemůže vůbec. Čtení GPS souřadnic se dělá drobátko jinak a je tam spousta drobných chyb. Dalo mi dost práce to zprovoznit.
Včetně české lokalizace
Včetně české lokalizace
Naposledy upravil(a) vprheli dne ned 02. úno 2025 12:14:26, celkem upraveno 2 x.

Subrt

Příspěvek od Subrt »

Subrt píše:
úte 28. led 2025 10:24:25
Dobrý den.
S nastavením Rx AR631 + AS3X+/SAFE mám problém. V LUA DSM Tools
v 2.0 nemohu změnit směr gyra. Nastavím směr gyra a nastavení uložím ale směr pohybu se nezmění. Nevím jestli dělám něco špatně nebo se jedná o chybu v LUA.
Mám TX Tandem XE Ethos 1.6.0, Rx Spektrum AR 631+AS3X+/SAFE v 3.2.7
Děkuji za pomoc nebo za názor na uvedený problém.
Už mi to funguje, je to OK :)

Symplex

Příspěvek od Symplex »

Poradíte mě jak nastavit spínání ve scriptu od VprHeli - čítač letů. Používám Ethos 1.6.3 a mám nainstalované z Git hub poslední scripty od vVprHeli. Všechny fungují, jen po sepnutí čítače ( nastaveno po 20 s ). Vyskočí výstražný trojúhelník v systému.
Nejlépe foto obrazovky v nastavení.
Nebo je problém, že je script čítač jen pro Tandem 20? Já mám Tandem XE.
Děkuji autorovi scriptu, případně dalším za odpověď.

slavo74

Příspěvek od slavo74 »

Tiež by ma to zaujímalo mám ten samí problém. Pomohol by podrobnejší návod nastavenia skriptu "čítač letů 1.1.2" Ďakujem.

Symplex

Příspěvek od Symplex »

Zatím čítač letů nepoužívám. Přidávám se k prosbě o podrobný návod nastavení v češtině.
Nebo je to problém scriptu?
to: Slavo 74 - na jakém vysílači máš script nainstalovaný. Já mám Tandem XE a výstražný trojúhelník mě tam vyskakuje.

slavo74

Příspěvek od slavo74 »

Symplex píše:
pon 23. bře 2026 20:31:19
Slavo 74 - na jakém vysílači máš script nainstalovaný. Já mám Tandem XE a výstražný trojúhelník mě tam vyskakuje.
Tandem X20R

vprheli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vprheli »

Pokusím se nějak vysvětlit ideu čítače letů.
K tomu aby se zvětšil čítač je potřeba aby byly splněny tři podmínky.
  • Spínač události
  • Minimální trvání události
  • Spínač aktivního letu
Spínač události - to je buď stav nějakého přepínače nebo výsledek logické funkce pokud je potřeba použít složitější podmínku. Možná se to mělo jmenovat aktivace Čítače letu. Jakmile je tato událost aktivní začíná běžet odpočet za jaký čas se čítač v rámci aktivace události zvětší o jedničku.
Minimální trvání události - doba za kterou se čítač zvětší o jedničku.
Spínač aktivního letu - příznak kdy je let považován za aktivní. To znamená že definujeme nějakou logickou funkci nebo přepínač kdy probíhá let a nikoli předstartovní kontrola.
Nejlépe na nějakém příkladu.
Mám motorové letadlo. Já na aktivaci motoru používám třípolohové tlačítko, řekněme SA. V dolní poloze je motor vypnut, ve střední je buď zapnutý nebo ve volnoběhu a úplně nahoře je (pokud je to spalovací motor )pod kontrolou plynu. Tedy Spínač události u elektromotoru nastavím na NOT-SA-DOWN. Prostě jakmile aktivuji motor může mi začít běžet odečet "Minimálního trvání události". Jenomže motor asi každý kontroluje před startem. U spalováku to že běží motor neznamená že ještě odstartuji. Proto je použit tzv. "Spínač aktivního letu". Teprve ten dovolí v rámci aktivní události aby ten odečet běžel. V nejjednodušším případě to může být také ten samý stav NOT-SA-DOWN. V ten okamžik se snadno stane, že se čítač zvětší dříve než odstartujete a možná k letu vůbec nedojde, protože jste motor a letadlo testovali příliš dlouho a nakonec jste motor vypnuli, protože jste třeba zjistili, že baterka nestojí za nic, potřebujete dotankovat co já vím.
Já používám u elektromotorů nějakou logickou událost. To je třeba podmínka, že páka plynu je nad nějakou úrovní. U větroně s Variem to může být nějaká překročená výška. Prostě něco co pilot ohodnotí že model už skutečně letí.
Poslední hodnota "Přednastaveno" slouží k nastavení čítače. Pokud zadáme -1 čítač se vynuluje.

Kdy tedy v mém nastavení dojde ke zvýšení čítače? Můj spínač aktivního letu je aktivní v případě že plyn > 65% podmíněný NOT-SA-DOWN
Zapnu motor. SA je buď nahoře nebo ve středu. Páka plynu na nule. Hodnota vnitřního čítače (teď myslím toho jak dlouho událost trvá) se nemění.
Zvednu páku plynu na polovinu, odečet stále neběží.
Dám plný plyn, odečet běží. Jakmile tento stav bude trvat zvolený čas, čítač letu se zvětší.
Deaktivací Spínače události (vypnutí motoru = Spínač SA dole) se čítač znovu inicializuje a předpokládá se že bude další let.
Jak jsem psal o použití Varia , tak to je obdobné. Jakmile bude letadlo po dostatečnou dobu v nějaké minimální výšce, čítač letů se zvětší.

Snažil jsem se nějak eliminovat aby se mi čítač letu zvětšil a nebylo to způsobeno předletovou kontrolou. Samozřejmě to jde nastavit tak, že zmáčknu nějaké tlačítko, na X20 lze použít ta červená dole s nulovým časem a tak si čítač vlastně mohu ovládat sám. Pak na to zapomenu ....

Snad se mi podařilo do toho vnést trochu světla. A´t vám widget slouží.

Odpovědět

Zpět na „Programování“