Ovládání prerotátoru virníku

Jirka22

Ovládání prerotátoru virníku

Příspěvek od Jirka22 »

Marně jsem hledal ve foru, ale i jinde jak naprogramovat spuštění prerotátoru na virníku pomocí potenciometru a po získání otáček rotoru jeho následné vypnutí pomocí vypínače. Pak bych ještě potřeboval, aby se při zapnutí vypínače potenciometr aktivoval až poté co se vrátí do polohy - 95%. Byla by to obdoba zámku plynu. Nejsem žádný programátor a vše co umím je odsud a nebo z videí. Proto prosím o radu, raději podrobnější.

prikrylm

Re: Ovládání prerotátoru virníku

Příspěvek od prikrylm »

A nestačil by na "prerotátor" jen přepínač ovládající kanál a nahoru (roztočení zpomalit) dolů nezpomalovat? Zpomalit náběh se dá až na 25s
Jako není TO stejné jako potenciometrem a má to drobné nevýhody, ale zase je TO funkční a jednoduché. Třípolohový přepínač by mohl roztáčet na dvoje různé otáčky... Možná použití jen tlačítko, které by podržením roztáčelo, při puštění zastavilo...
image.png
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

Kenumis

Příspěvek od Kenumis »

Jirka22 píše:
sob 11. kvě 2024 17:04:55
Marně jsem hledal ve foru, ale i jinde jak naprogramovat spuštění prerotátoru na virníku pomocí potenciometru a po získání otáček rotoru jeho následné vypnutí pomocí vypínače. Pak bych ještě potřeboval, aby se při zapnutí vypínače potenciometr aktivoval až poté co se vrátí do polohy - 95%. Byla by to obdoba zámku plynu. Nejsem žádný programátor a vše co umím je odsud a nebo z videí. Proto prosím o radu, raději podrobnější.
Tohle vše se dá zcela krásně vyřešit mixem "Plyn" Vstup bude požadovaný potenciometr, pak další kouzla se dělají po rozbalení položky "Škrtící klapka". Aktivní stav: požadovaný přepínač, pak ještě zapnout "Sticky", Hraniční hodnota: třeba -99% (to je hodnota, při které se zase "chytne" potenciometr, a Hodnota uškrcení -100% (jak moc má být stažen plyn při vypnutí).
A to je celé. 🙃
Kenumis

X10S - ETHOS

Jirka22

Příspěvek od Jirka22 »

Děkuji za oba příspěvky, které byly oba fajn. Nakonec jsem postupoval víceméně podle toho druhého. Uvědomil jsem si že na modelu už mám nainstalovaný zámek plynu ( podle návodu z fóra), ten jsem prostě naklonoval a v mixu upravil:
Název ROTOR
Vstup Pot2
Aktivní stav SD
Sticky ZAP
Hraniční hod. -98
Hod. uškrcení -100
Výstup CH6
A teď to maká naprosto k mé spokojenosti. Díky moc za rady.

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

Můžu se zeptat, co to je za vírník? Pošilhávám po Durafly Auto-G2...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

Jirka22

Příspěvek od Jirka22 »

Jsem velký fanda vírníků a protože nemám 5 mega na skutečný tak si hraji s malýma. Prvním z nich je stejný jako ten o který máte zájem , ale ve verzi V 1 (nevýhoda je, že má jiné ovládání než běžné vírníky - směrovka, výškovka, dvě spojená serva na rotoru - křidélka, běžný typ má mixovaná serva na rotoru +směrovka), druhým je LA-Heli LA 500, a třetím je Calidus od http://rc-gyro-modelle.at/baukasten-modell/calidus . Ten jsem kupoval před léty za ještě přijatelnou cenu. V každém případě ten váš rozhodně není špatná volba - určitě dobře funguje.

Odpovědět

Zpět na „Programování“