Beta X10/X10S s ACCESS a Express, X12S ACCESS

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 972
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Beta X10/X10S s ACCESS a Express, X12S ACCESS

Příspěvek od Jan Urbánek »

Aktualni verze
https://github.com/FrSkyRC/ETHOS-Feedba ... y/releases

Pro X10 a X12 potrebujeme soubor HORUS_SD.zip to je obsah SD a FW:
X10-ISRM.zip - stare X10 a X10S
X10EXPRESS.zip - X10Express
X12S-ISRM.zip - X12S

a Bootloader
Bootloader-101.zip
(89.76 KiB) Staženo 1 x
Instalace
Rozbalite balicek s Bootloader a fleshnete jej Companionem

Radio pripojite vypnute a pomoci Zadig zmenite ovladace u zarizeni STM32 Bootloader na WinUSB
pote spustite Companion a podle typu radia nahrajete bootloader.bin
Tento proces je v podstste shodny s nahravanim OpenTX ale nahravame jen bootloader.
image.png
Proces trva pomerne rychle cca 5sec nebot bootloader je maly.

Nyni samotny zapis firmware a kopirovani obvasahu na SD a toto plati i pak pro aktualizaci firmware.
Udelejte si zalohu karty, mozna snassi je si koupit novou jinou kartu pro toto testovani, nebo udelat adresar zaloha a obsah presunou do adresare zaloha na karte.

Radio odpojime od USB a drzime kolecko enter a spustime, uvidime hlasku Bootloader.
Pripojime radio k USB, nalistuje se nam SD karta jako disk. Ted muzeme udelat zalohu.
Nasledne je potrba z zipu HORUS_SD ktery robalime na SD kartu napkopirovat obsah.
A take do korene dat samotny ETHOS a to je soubor firmware.bin pro dany typ radia.

SD pak vypada takto
image.png
image.png (10.89 KiB) Zobrazeno 1161 x

Nyni odpojime radio od USB a sam zacne proces fleshovani a po skonceni se vrati do Bootloaderu. Nyni radio staci vypnou a zapnout beznym zpusobem.

muznik
Příspěvky: 7
Registrován: pon 29. dub 2019 7:48:58

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express

Příspěvek od muznik »

Nebude Beta i pro X12S s ACCESS ??

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 972
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express

Příspěvek od Jan Urbánek »

Nevim, ale port z X10 na X12 bude rychly, jedna se o velmi totozny hardware

ZS-Man
Příspěvky: 43
Registrován: pát 26. dub 2019 16:59:25

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express

Příspěvek od ZS-Man »

Zdravim,
jak to bude s navratem na OpenTX?
Predpokladam postup jako FrskyOS -> OpenTX? Nebo bude potreba nejaka specialitka?

Dekuji.

ZS-Man
Příspěvky: 43
Registrován: pát 26. dub 2019 16:59:25

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express

Příspěvek od ZS-Man »

Tak prvni poznatek z flashovani bootloaderu pres Companion v Linuxu. Pro dfu-util Je potreba pridat parametr -D, bez nej nedojde k zapisu bootloaderu do radia.

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 972
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express

Příspěvek od Jan Urbánek »

Zpet na opentx zase zapsat companion do radia a vratit obsah SD. Tak jako se dela aktualizace opentx v postate stejne.

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 972
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express

Příspěvek od Jan Urbánek »

v 18 vc X12S
https://github.com/FrSkyRC/ETHOS-Feedba ... e%2F0.0.18

pozor v teto verzi neni aktualni cestina, muze mit jiz opravene chyby

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 972
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express

Příspěvek od Jan Urbánek »


Uživatelský avatar
Jiri
Příspěvky: 40
Registrován: stř 26. čer 2019 9:30:08

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express

Příspěvek od Jiri »

Dotaz k systému:
- FRskyOS umožňoval přiřadit nastavení hlasitosti nebo podsvícení displeje konkrétnímu ovládacímu prvku (potenciometr nebo slider). V Ethosu jsem to nenašel - lze to? Pokud ne, hodně bych se přimlouval, jsou to velmi užitečné a používané fíčury.

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 972
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express

Příspěvek od Jan Urbánek »

je to tam musi se rosliknout ten posuvnik

Uživatelský avatar
Jiri
Příspěvky: 40
Registrován: stř 26. čer 2019 9:30:08

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express

Příspěvek od Jiri »

Jan Urbánek píše:
čtv 08. dub 2021 16:45:54
je to tam musi se rosliknout ten posuvnik
Když je posuvník označený a kliknu, můžu pouze měnit kolečkem hodnotu. Žádné menu, kde bych mohl pro nastavování přiřadit slider nebo potenciometr nevidím. A to platí u jasu i zvuku. Ve FrskyOS bylo možno jak jasu, tak hlasitosti přiřadit ovládací prvek, např. pokud někoho zvuk rušil, stačilo ho stáhnout poťákem. Rádio má 2 slidery a dva volné potenciometry, takže u běžných modelů nebyl problém pro to některý dedikovat.

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 972
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express

Příspěvek od Jan Urbánek »

Dlouze
image.png
image.png

Uživatelský avatar
Jiri
Příspěvky: 40
Registrován: stř 26. čer 2019 9:30:08

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express

Příspěvek od Jiri »

Aha, to by jeden nevymyslel, ale funguje. Díky.

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 972
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express, X12S ACCESS

Příspěvek od Jan Urbánek »

Verze 1.0.2 vc CZ zvuku a lokalizace, stale ladime drobnosti ale vetsinu mame hotovou.
https://github.com/FrSkyRC/ETHOS-Feedba ... se%2F1.0.2

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 418
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express, X12S ACCESS

Příspěvek od prikrylm »

Než mě ostatní dokopali k přemýšlení, tak jsem chvíli tápal s bootloaderem. Takže kdyby se našel další "zmatený" nebo líný, tak v zipu jsou bootloadery pro X10 s ISRM, X10 Express a X12S s ISRM.. každý je jiný. :)
Přílohy
ETHOSbootloadery.zip
(88.34 KiB) Staženo 18 x
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 418
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express, X12S ACCESS

Příspěvek od prikrylm »

Zkouším ETHOS na X12S. Zatím se mi ETHOS jeví jako vcelku pěkný. Třeba pojmenování "všeho" i třeba logických přepínačů je prima.

Co by se mi líbilo (zatím, chaoticky, možná TO tam někde je)
- pokud je ovládán telemetrický přijímač a snažím se vypnout rádio, tak si to nechat potvrdit, ne jen počkat. Než TO (přijímač je stále zapnutý :) ) dořekla, rádio bylo vypnuté.
- !Sx -negované polohy spínačů.
- aktivace obrazovky jen ovládacími tlačítky (enter, pgup, pgdn...)
- USB joystick
- checklist trochu "kopíruje" kontrolu plynu + přepínačů. Zajímavé by bylo spíš přidat si tam svoje texty ("palivo puštěno", "vrtule utažená", "křídla přišroubovaná"...) jak se vůbec "zapíná"?
- nějaký přehlednější sevomonitor (OTX se na libovolném místě v menu zmáčkne MDL(horusy)/MENU[dlouze](taranis) a vidím 8(H)/16(T) kanálů...)
- v Device config měnič ID senzorů?
- možná se optat, jestli chci mix smazat, i když...
- pokud chci párovat přijímač a nezapnul jsem si RF modul, tak se párování jeví jako nefunkční, takže pokud není modul zapnutý buď na párování modul zapnout, nebo nějak zašednout párování. Možnost nastavení zbytku parametru i vypnutého modulu je asi OK.


Otázky:
- dá se vyrobit screenshot? Jak?
- záloha/obnovení modelu na/z PC?

2x se mi stalo, že v rádiu luplo a jednou se vyplo (při zasunutí USB, po té, co se objevil disk v PC), podruhé se ukázalo na obrazovce "Emergency mode". Jestli "lítání fungovalo" zatím nevím. Je fakt, že jsem se brouzdal v menu, což u lítání člověk většinou nedělá. A taky nevím, jestli to není "vlastnost" HW rádia. :-/
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 972
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express, X12S ACCESS

Příspěvek od Jan Urbánek »

1.0.3? Neco se tam pridalo.
Negace je, vybrat prepinac a podrzet na nem kolecko.
Usb joy pridan
Servomonitor se aktuvuje ve vystupech nebo dlouze kolecko v mixech a let rezimech. Servo monitor ukazuje jak mix tak vysledek.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 418
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express, X12S ACCESS

Příspěvek od prikrylm »

USB asi OK, možná... má stejné VID + PID jako všechny OpenTX rádia...
Negace Sx OK, možná, když už je tam jen jedna vloba, tak na dlouhý stisk rovnou zaměnit za negovanou hodnotu. Možná.

Zkoušel jsem napípat vrtulník (pořád X12S ETHOS V1.0.3, takže tlačítkový interface, bez touchscreenu)
(jak jsem toto psal, tak pár věcí jsem zkoušel podruhé a zjistil jsem, že jsem "něco" udělal špatně a pak, to co "nefungovalo" ve skutečnosti fungovalo správně, tak možná jsem některý případ přehlédl)

Průvodce
- (obecně), pokud se vyskakuje z nějakého výběru (typ cykliky, typ řídla,...) a člověku se zaklepe ruka s RET, tak se průvodce ukončí, možná dotaz, než se průvodce ukončí?
- nějaká navigační hláška, že další/předchozí obrazovka průvodce je dostupná přes PgUP, PgDN, resp šoupnutí po obrazovce by se asi hodila
- u vrtulníku je sice výběr z konfigurací H-1, HR3, adt., ale možná by bylo dobré připsat i to "90°", "140°", tedy "H-1 (90°)", ... nastavil jsem vrtulníků dost, ale u HE3, HR3 jsem váhal a jestli je volba správná se ukázalo až podle obrázku. Ten se ale objeví až po výběru. Možná vybírat z obrázků?
- průvodce by mohl dodat aspoň základní 2 křivky pro plyn a kolektiv.

Vrtulníkový mix do cykliky dělá "čtvereček" místo "kolečka", tedy např ELE naplno dopředu AIL neutrál dá plnou výchylku cykliky řekněme 30°, plná prostá výkylka doprava (AIL plná pravá, ELE střed) dá rovněž výchylku cykliky 30°, pokud dám ale AIL plná pravá a ELE plná dopředu, ETHOS vyrobí výchylku 1,41x větší (~42°), správně by měla být opět těch 30°. U FBL jednotek to moc nevadí, hlídají si výchylky samy, ale pro mechanické (pádlové) vrulníky je to špatně.

Plyn pro std vrtulníky má minimálně dva režimy. Start a akro (může letět vzhůru nohama/kolečkama/ližinama - prostě vrtulí dolů :) ).
Řádek mixu plynu nabízí možnost více křivek pro takové nastavení - funguje.

Podobnou funkcionalitu (nabídka více křivek pro plynový mix) bych očekával i u kolektivu, při startu chci jiný průběh řízení, jak při režimu akrobatickém. Dá se přidat druhý řádek mixu, ztrácí se tím ale kouzlo přehlednosti mixů ala ETHOS.

Trhottle hold a Throttle cut - TH funguje dle očekávání., TC má volbu "Trigger value", funguje pak jako "chytrý vypínač" a nezapne plyn, dokud není plyn pod touto hodnotou. Dva problémy
- Trigger value reaguje na hodnotu vstupu, tedy polohy páky, u vrtulníku je rozumnější/(nutné?) reagovat na vstup převedený přes případnou křivku, resp, hodnotu výstupu - pokud mám zapnutý režim acro, plynová páka úplně dole znamená, že motor jede naplno (kanál motoru je na 100%) a listy jsou naplno dolů. V takovém případě nechci, aby TC odemknul motor - kanál motoru je naplno.

- na trigger value reaguje i v případě, že chci motor vypnout - dokud není páka plynu pod nastavenou hodnotou, nevypne ho. Pokud beru TC čistě k vypnutí motoru, tak asi OK, pokud TC beru jako bezpečnostní prvek, který vypíná motor v případě, že už nevím, co s modelem, tak to dobře není. Pravda, dá se nastavit Trigger value na 100% a funguje vždy. Nebude pak ale fungovat ten "chytrý" zámek, který odemkne motor, jen pokud je plyn na nule.

Režimy letu (minimálně) pro vrtulník je dobré při přechodu zpomalit - např při přechodu z acro z nízkýma otáčkama na acro s vysokýma otáčkama není dobré otáčky měnit skokově. Volbu zpomalení přechodu mezi letovými režimy jsem nikde nenašel, předpokládám, že se na ní pracuje.

Zkusil jsem vyrobit pár křivek. Po vypnutí/zapnutí rádia, nebo přepnutí modelu se hodnoty bodů křivek "pokazily" - ukazují se jiné, vesměs záporné hodnoty např. vyrobím 3b. křivku 100 - 0 - 100 (takové jako V) a po vypnutí zapnutí, resp přepnutí modelu vidím body -157 - -256 - -156. Nic méně křivka se vykresluje správně (skoro, je nějaká podivná čára na začátku z -100 do 100 a v mixeru taková křivka taky funguje správně.


Tož zatím tak.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 972
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express, X12S ACCESS

Příspěvek od Jan Urbánek »

Muzete ty issues nacpat sem? https://github.com/FrSkyRC/ETHOS-Feedback-Community
Heli nelitam pro me by to bylo komplikovane diky

pokud sjte aktulizoval na 1.0.3 smaznul modely a radio.bin? nektere nastaveni se neprenasi a mozna ty krivky pak nesedi

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 418
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Beta X10/X10S s ACCESS a Express, X12S ACCESS

Příspěvek od prikrylm »

Vrtulník jsem "pípal" po updatu na v1.0.3

Zkusím to, ale bude to porod... :)

Dá se vyrobit screenshot jinak jak foťákem?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Odpovědět

Zpět na „ETHOS“