X20R problém s neutrálama
Re: X20R problém s neutrálama
Tak jestli jestet mohu. S těma mixama. Konkrétně ply-plyn je jasny. Mam to tak, že pro ovládání brzd mám opět mix plyn jako vstup a výstup jsou brzdy, takže ovládané opět pákou plynu. To co píšete chápu tak. Že plyn-plyn je opět jasný, na brzdy použijí prednastaveny mix vzdušná brzda a budu ho ovladat kniplem plynu? Jestli takhle,tak ale nevím kde ten knipl plynu přiřadit. Šlo by to ovládat prepinacema,ale knipl plynu v moznostech není. Nebo je to jinak?
Ještě neco jineho. Když budu chtít mit v pameti jeden model 2x, jeden bude nastaven na litani a druhý identický na zkouseni programování, jde to obojí na jeden prijmac, pouze přepnout modely v paměti. Chce to po mě pokaždé znovu párovat. Nebo delam neco špatně.
Ještě neco jineho. Když budu chtít mit v pameti jeden model 2x, jeden bude nastaven na litani a druhý identický na zkouseni programování, jde to obojí na jeden prijmac, pouze přepnout modely v paměti. Chce to po mě pokaždé znovu párovat. Nebo delam neco špatně.
Tak se podařilo,zatim vše vyřešeno. J.s.
Vyřazení plynu se dá pomocí funkce Throttle Hold (Držet plyn v novém překladu), kdy za určité podmínky (pozice přepínačů, logické spínače, letový režim) je pevná výstupní hodnota, třeba -100%.
Knipl plynu je jako libovolný zdroj možno přiřadit Volnému mixu a ten mít zase aktivní pouze na základě nějaké podmínky. Šablona mixu Vzdušná brzda funguje On/Off, čili není proporcionální, ale například Butterfly mixu jde jako vstup nastavit páka plynu také.
Pro zdvojení modelu by mělo stačit nastavit stejné Model ID.
Knipl plynu je jako libovolný zdroj možno přiřadit Volnému mixu a ten mít zase aktivní pouze na základě nějaké podmínky. Šablona mixu Vzdušná brzda funguje On/Off, čili není proporcionální, ale například Butterfly mixu jde jako vstup nastavit páka plynu také.
Pro zdvojení modelu by mělo stačit nastavit stejné Model ID.
Tak nsem opět narazil. Projistotu uvedu o co se pokouším. Mám větroně s pomocnym motorem, 4x kridylko,2xbrzda a 2xvztlakova klapka. Motor a rzdy a vztlaky neni problem. Vše funguje dle letovych rezimu - start - Termika-pristani. Prvnit letovy rezim je cele kridlo v nule, termika je komplet odtokovka na kridle sklopená mírně dolů, přistání jsou vztlaky na max. dolu, posledni kridylka nahoru a střední v nule - vse jde v mixu Camber. Ovládání vše tripolohovym přepínačem. Problem je v tom, ze s prepnutim přepínače se posune svislý kurzor kniplu mimo stred a knipl zacne chodit asymetricky na jednu a druhou stranu. Trim, subtrim a ofset vse v nule. Pokud to doženu na krivce, udělá mi to tam zub a křidýlko potom reaguje zcela blbě-chodi jak po schodech. Myslel jsem, že s přepnutím let rezimu se přepne krivka. Ale křivka je stále stejná a posouva se po ni neutrální poloha kniplu. Dokáže nekdo poradit,kde dělám chybu?
Popis už je malinko za hranicí mé představivosti. Šlo by model zazálohovat a poslat?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Dobrý den, model jsem zazálohoval, ale bohužel ZIP soubor má cca 34Mb a tak to nejde přiložit.
Tak něco jsem přiložil, koukněte jestli je to ono. Děkuji Jarda
- Přílohy
-
- ETHOS_20250207-1128.zip
- (3.39 KiB) Staženo 153 x
Můžu se jetště zeptat na verzi ETHOSu? Při nahrávání modelů se brání s poznámkou o jiné verzi FW..
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)
Když otevřu o aplikaci je tam 1.5.1. jinak FW vysílače 1.6.0, bootloaderu 1.5.9, verze modulu 3.0.1
OK, vidím modely. Jsou podobné... Vidím "Pike superior", "Ventus" a "Ventus3"
plyn se "třepe" u všech modelů?
Pokud mám přepínání letových režimů na SB, tak použít stejný přepínač jako vstup mi přijde podivné.
Mnohé věci by se daly zjednodušit..
Jaký je vlastně cíl?
plyn se "třepe" u všech modelů?
Pokud mám přepínání letových režimů na SB, tak použít stejný přepínač jako vstup mi přijde podivné.
Mnohé věci by se daly zjednodušit..
Jaký je vlastně cíl?
Výchozí letový režim: knipl plynu - plyn s mixem do VOP,křídlo komplet v nule (odtokovka
Termika : plyn - plyn s mixem do VOP, křídlo komplet sklopení dolů.
Přistání : plyn je uzamčen, na páce plynu chodí brzdy s mixem do VOP, klapky sklopené na max. dolů, vnitřní křidýlka na nule a venkovní křidýlka nahoru.
Běžný let i poloha termika všechna čtyři křidýlka chodí na knipl křidélek. směrovka je směrovka s mixem do křidélek,nebo opačně s možností vypnutí. Jeden kanál je na přepínání zisku externího gyra.
Termika : plyn - plyn s mixem do VOP, křídlo komplet sklopení dolů.
Přistání : plyn je uzamčen, na páce plynu chodí brzdy s mixem do VOP, klapky sklopené na max. dolů, vnitřní křidýlka na nule a venkovní křidýlka nahoru.
Běžný let i poloha termika všechna čtyři křidýlka chodí na knipl křidélek. směrovka je směrovka s mixem do křidélek,nebo opačně s možností vypnutí. Jeden kanál je na přepínání zisku externího gyra.
Zásadní problém, kde se pravděpodobně zacyklíte je nepochopení aktivních podmínek, letových režimů a vstupů. Na vstupu lze kliknout do políčka a vybrat z dalších možností, než jen cvaknout přepínačem.
Velmi pěkně, ale anglicky je to popsáno zde: https://rc-soar.com/ethos/basics/keyconcepts/
Jsou tam i hezké šablony pro větroně, tak doporučuji stáhnout a prozkoumat.
Ve tomto případě je to v tom, že přepínač SB je použit jako vstup, nabývá hodnot 100% nahoře, 0% uprostřed a -100% dole.
Zároveň je nastaven aktivní stav mixu na konkrétní pozici přepínače, tzn. mix je aktivní pouze, pokud je přepínač v konkrétní poloze
Zároveň jako aktivační podmínka pro daný mix je zvolen letový režim, volený opět přepínačem SB v konkrétní poloze.
Všechny tyto podmínky mohou jít v určitých situacích proti sobě. Buď použít aktivní podmínku, nebo letový režim. Jako vstup doporučuji konkrétní konstantu - Speciál>Max/Min a pak váhou nastavit konkrétní pozici, protože přepínač ve střední pozici = 0 a 0 x váha = 0.
Velmi pěkně, ale anglicky je to popsáno zde: https://rc-soar.com/ethos/basics/keyconcepts/
Jsou tam i hezké šablony pro větroně, tak doporučuji stáhnout a prozkoumat.
Ve tomto případě je to v tom, že přepínač SB je použit jako vstup, nabývá hodnot 100% nahoře, 0% uprostřed a -100% dole.
Zároveň je nastaven aktivní stav mixu na konkrétní pozici přepínače, tzn. mix je aktivní pouze, pokud je přepínač v konkrétní poloze
Zároveň jako aktivační podmínka pro daný mix je zvolen letový režim, volený opět přepínačem SB v konkrétní poloze.
Všechny tyto podmínky mohou jít v určitých situacích proti sobě. Buď použít aktivní podmínku, nebo letový režim. Jako vstup doporučuji konkrétní konstantu - Speciál>Max/Min a pak váhou nastavit konkrétní pozici, protože přepínač ve střední pozici = 0 a 0 x váha = 0.
Děkuju, prostupují. Našel na YouTube nějakýho Angličana a v podstatě to mám stejný. Tak nějak mi to funguje a spíše už mám snahu doladit drobnosti a to se nedaří. Jestli by to mělo jít budu dál bádat. Možností to má spoustu, ale spíše po týdnu nevím co bylo na začátku. Přijdu a dám zprávu. J.
Tak jsem pročetl vše co je psáno, videa na youtube a nejsem o nic dál. Trápím jeden konkrétní kanál - křidýlko a je to marný. Nastavím výchozí let režim -křidýlko reaguje na knipl jak má. V prvním let režimu dokážu ještě nastavit mírné sklopení odtokovky - termika a stále reaguje na knipl křidýlek. Bohužel druhý letový režim (zvednutí odtokovky) nedokážu nastavit. Pokud ho nastavím na křivce, předchozí dva režimy jsou pryč. Neumím pochopit jedno a to že přepínám let režimy ,zobrazují se mi křivky jak by to mělo být, ale na výstupu je stále pouze jedna křivka a ta je vhodná buď cca pro první dva let režimy, ale nikoli pro třetí. Jak dokázet využít ty tři křivky , co mi to zobrazuje. Zkrátka sice mám tři let režimy, ale křivka na výstupu je stále jen jedna.
Tam nikde nebude vizuální zobrazení výsledné křivky. Každý mix má vlastní křivku a křivka na výstupu je zase jakým způsobem se překládá výstup z mixů do jednotlivých kanálů. To slouží pro synchronzaci chodu více serv, případně doladění chodu karburátoru.
Co by se mělo stát je, že hodnota kanálu se změní v závislosti na nastavení odtokovky, tzn. posune se po výstupní křivce.
V obrazovce Mixů lze změnit zobrazení na "Zobrazit po kanálech", což celkem přehledně ukáže, které mixy v daném kanálu přispívají a jak.
Co by se mělo stát je, že hodnota kanálu se změní v závislosti na nastavení odtokovky, tzn. posune se po výstupní křivce.
V obrazovce Mixů lze změnit zobrazení na "Zobrazit po kanálech", což celkem přehledně ukáže, které mixy v daném kanálu přispívají a jak.
Přiznávám,ze absolutně nechapu. Snažím se najit jakoukoli minimální souvislost mezi jednotlivymi hodnotami, z čeho bych pochopil funkci, ale zcela marně. Nechápu jak nastavit vychtylku serva například zmíněného kridylka na jedné křivce. Ano nastavim to, ale ta křivka je potom nepoužitelná pro svůj tvar pro ovládání běžné funkce křidýlka. Je tedy vůbec možné něco nastavit v mixech bez modelu a potom pouze doladit na modelu. Tak jsem uvažoval že to bude,ale skutečnost je úplně někde jinde. Podle toho co jsem na tom už stratvil času a co jsem vyzkoušel mi připadá, že si to dělá naprosto co chce.
Ještě drobnost. Když si chci promixovat do volnyho mixu cokoli do sebe (ač nesmysl) treba vop do sop, nebo naopak, nebo motor do čehokoli, neni problém. Ale tohle co se snažím je zcela mimo chápání. Snad je vše na principu těch jednoduchých mixu co jsem uvedl, nebo je to něco úplně jiného?
Dobrovolně se přiznám, že ETHOS používám jen v simulátoru a ze zvědavosti. Nic méně. (opravte mě, pokud se mýlím, ať někoho nezmatu)
ETHOS se kouká na mixer z pohledu páček (vstupů) vstup (jednu hodnotu) upraví (křivkou, diffem, ...) s možnostmi danou "úpravu" vypnout či zapnout nějakým "spínačem" (fyzický, logický, letový režim) a výsledek poslat na kanál/y nějakým "způsobem" - přičíst, násobit... hotovo. U ETHOSu se i u volných mixů používá převážně mixování "vstupů" do serv (výstupů). Mixování serv do serv (klasický master do slave) se použít dá, ale zdá se mi méně vhodný.
Některé mixy jsou "přednastavené" a třeba mix "křidélka" nelze nahradit jedním volným mixem.
---
Řekněme, že mám větší větroň, co má na každém křídle dvoje křidélka + klapku, případně brzdu (takový ten pult, co vykoukne nahoru a brzdí...
Chci tuhle mechanizaci použít tak, aby se při pohybu páčkou křidélek, vnější křidélko hýbalo +-100% (s případnou diferenciací), vnitřní křidélko +-50% a klapka tomu všemu ještě přispěla řekněme 20%. Pak chci, aby křidélka + klapky uměly tvořit "souvislou" nastavitelnou odtokovku a ještě chci, aby v nějaké kombinaci uměly plochy tvořit brzdu - třeba vnější křidélko a klapka plná dolů a vnitřní křidélko plná nahoru, co dovolí mechanika (dorazy).
V modelu v příloze je jen mix křídla. Pro jednoduchost kanály 1-6 v pořadí levé křidélko 1 LK1 - LK2 - LKl - PKl - PK2 - PK1. Vyšlo mi, že nemůžu použít jeden mix na 4 křidélka, protože jeden mix není schopen poslat různou váhu na LK1 a jinou na LK2, takže dva mixy křidélek na křidélka + jeden mix křidélek na klapky s tím, že chci klapky jen dolů, protože třeba nahoru nemůžou.
ovládání knipl křidélek, levý slider na odtokovku, pravý na motýla. Zatím žádné letové režimy, či mixy do výškovky.
V zipu je v zipu model "6ch wing.bin", nakopírovat někam do modelů, mohlo by chodit. Pokračování příště?
ETHOS se kouká na mixer z pohledu páček (vstupů) vstup (jednu hodnotu) upraví (křivkou, diffem, ...) s možnostmi danou "úpravu" vypnout či zapnout nějakým "spínačem" (fyzický, logický, letový režim) a výsledek poslat na kanál/y nějakým "způsobem" - přičíst, násobit... hotovo. U ETHOSu se i u volných mixů používá převážně mixování "vstupů" do serv (výstupů). Mixování serv do serv (klasický master do slave) se použít dá, ale zdá se mi méně vhodný.
Některé mixy jsou "přednastavené" a třeba mix "křidélka" nelze nahradit jedním volným mixem.
---
Řekněme, že mám větší větroň, co má na každém křídle dvoje křidélka + klapku, případně brzdu (takový ten pult, co vykoukne nahoru a brzdí...

Chci tuhle mechanizaci použít tak, aby se při pohybu páčkou křidélek, vnější křidélko hýbalo +-100% (s případnou diferenciací), vnitřní křidélko +-50% a klapka tomu všemu ještě přispěla řekněme 20%. Pak chci, aby křidélka + klapky uměly tvořit "souvislou" nastavitelnou odtokovku a ještě chci, aby v nějaké kombinaci uměly plochy tvořit brzdu - třeba vnější křidélko a klapka plná dolů a vnitřní křidélko plná nahoru, co dovolí mechanika (dorazy).
V modelu v příloze je jen mix křídla. Pro jednoduchost kanály 1-6 v pořadí levé křidélko 1 LK1 - LK2 - LKl - PKl - PK2 - PK1. Vyšlo mi, že nemůžu použít jeden mix na 4 křidélka, protože jeden mix není schopen poslat různou váhu na LK1 a jinou na LK2, takže dva mixy křidélek na křidélka + jeden mix křidélek na klapky s tím, že chci klapky jen dolů, protože třeba nahoru nemůžou.
ovládání knipl křidélek, levý slider na odtokovku, pravý na motýla. Zatím žádné letové režimy, či mixy do výškovky.
V zipu je v zipu model "6ch wing.bin", nakopírovat někam do modelů, mohlo by chodit. Pokračování příště?
- Přílohy
-
- 6ch wing.zip
- (452 bajtů) Staženo 83 x
Děkuju,zítra kouknu. Dnes už mi to rozum nebere,ale došel jsem k závěru , že nelze použít jejich prednastaveny mix. Ač má 4 kridylka a klapky. Brzdy není problém. Na jejich mix chodí klapky a Jakš takš vnitřní křidýlka, ale venkovní to nezvládne tu výchylku jako butterfly. Na to bude muset být další mix. To je ale asi to,co píšete. Jenom musím domyslet, co do čeho mixovat. Jinak děkuji moc za soubor,jenom drobnou radu. Kam mám ten soubor nahrát do vysílače. Ještě jsem to zpět ze zálohy do vysílače nekopíroval. Tak raději se ptám. Jinak na ten mix co tam na to mají jsem to cca dokopal,chodí i koncová křidýlka nahoru, ale zvednou se s tím cca o2mm i středová křidýlka a to už nejde donastavit. Jenom koukám řazení serv máte jinak,když to po překopírování přepisu jak to mám ,nebude to vadit?