HORUS X20 - dotazy

Miroslav
Příspěvky: 5
Registrován: pát 07. kvě 2021 16:39:20

HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od Miroslav »

Dotaz : nastavený model včetně názvu jen tak zmizel ze seznamu modelů. Jak v ETHOSU model uložím bezpečně na kartu a jak ho z ní zase vytáhnu?
Dotaz : proč v horní liště obrazovky stav akumulátoru ukazuje to, co nastavím a ne skutečný stav nabití? Děkuji

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1033
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od Jan Urbánek »

Modely jsou na SD jako sobory, budto se soubor poskodil nebo smazal nebo zablbla SD karta.
V nastaveni je nekolik hodnot, rozsah ukzatele, tzn kdy bude ukazatel ukazovat vybitou baterii a kdy nabitou. To se bavime o grafickem znazorneni.
Kalibrace baterie je upresneni realneho stavu. Po par cyklech je dobre akumulator zmerit voltmetrem a to nastavit do kalibrace. Tim se zajisti presnost mereni radiem.

Munda
Příspěvky: 3
Registrován: stř 07. črc 2021 19:35:20

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od Munda »

Dotaz. Bude v dohledné době nějaké instruktážní video o OS ETHOS? Děkuji za odpověď.

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1033
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od Jan Urbánek »

Treba bychom naprogramovali stabilizaci jako priklad? Nebo obecne co je kde a jak

Munda
Příspěvky: 3
Registrován: stř 07. črc 2021 19:35:20

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od Munda »

Tak, třeba naprogramovat takový větroň - křidélka, klapky a mixy a telemetrii???

Uživatelský avatar
krizma
Příspěvky: 42
Registrován: stř 23. zář 2020 9:10:29

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od krizma »

Jan Urbánek píše:
stř 21. črc 2021 13:55:37
Modely jsou na SD jako sobory, budto se soubor poskodil nebo smazal nebo zablbla SD karta.
V nastaveni je nekolik hodnot, rozsah ukzatele, tzn kdy bude ukazatel ukazovat vybitou baterii a kdy nabitou. To se bavime o grafickem znazorneni.
Kalibrace baterie je upresneni realneho stavu. Po par cyklech je dobre akumulator zmerit voltmetrem a to nastavit do kalibrace. Tim se zajisti presnost mereni radiem.
Proč není nastaven voltmetr ve vysílači přesně ve výrobě. S cyklem akumulátoru to nemá přece nic společného. Tuhle funkci jsem nějak nepochopil.... To si může neznalý uživatel způsobit dobrý průšvih...

Tak jsem na letišti poprvé hledal model :) jsem si ho uložil jako větroň a displej se mě přepnul na letoun :)

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 213
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od Bořík »

krizma píše:
čtv 29. črc 2021 21:21:30
Proč není nastaven voltmetr ve vysílači přesně ve výrobě. S cyklem akumulátoru to nemá přece nic společného. Tuhle funkci jsem nějak nepochopil.... To si může neznalý uživatel způsobit dobrý průšvih...
Na tom něco je ... ani zdaleka ne všichni uživatelé mají možnost si správně a hlavně přesně nakalibrovat napětí baterky. Přitom ve výrobě určitě je k dispozici přesný měřák a tak nastavit přesnou hodnotu by neměl být problém - navíc to není časově až tak náročná záležitost. A pokud by se mělo nastavení časem znovu kalibrovat, je něco hodně špatně - to by si nadprůměrný výrobce neměl dovolit.

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1033
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od Jan Urbánek »

Toto neni hodnota HW ale SW, tzn HW nejak meri ale SW to upravuje aby to mereni bylo presne. Pokud se SW resetuje (ETHOS) vymaze se i uprava.
Jedno reseni je nabit baterii na max to budou mit 8.4V a nastavit na 8.4V pokud nevyzadujeme uplne presne mereni bude to stacit.

Uživatelský avatar
krizma
Příspěvky: 42
Registrován: stř 23. zář 2020 9:10:29

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od krizma »

Je to úplný nesmysl. Proč bych měl něco nastavovat? Ten AD převodník musí přece ukazovat přesnou hodnotu a nikdo do toho nemá co sahat mimo autorizovaného servisu. Ano nastavení nějakého alarmu baterie uživatelsky beru, ale stejně by tam měla být zase nastavena mezní hodnota alarmu od výrobce. Dělat nějaký ofset na měření hlavního napájecího akumulátoru je opravdu nesmysl... to tam absolutně nepatří.

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 213
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od Bořík »

Jan Urbánek píše:
pát 30. črc 2021 9:11:31
Toto neni hodnota HW ale SW, tzn HW nejak meri ale SW to upravuje aby to mereni bylo presne. ....
A to je právě špatně: Pokud HW něco změří a změří to dobře, není důvod, aby SW něco ještě upravoval - měl by převzít tu správnou hodnotu a o víc se nestarat. Protože další úpravou správné hodnoty se z toho stává akorát kurvítko.

Uživatelský avatar
pstasek
Příspěvky: 79
Registrován: pát 26. dub 2019 21:21:55

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od pstasek »

V takovém případě by tam musela být další uživatelsky nepřístupná cmos, která by byla závislá na RTC baterii, což by ve výsledku bylo kurvítko. Stejně tak se kalibrují poťáky, páčky a jakékoliv AD převodníky.

Voltmetr a schopnost změřit napětí by snad mělo být ve výbavě každého modeláře ne?

Možnost kalibrovat napětí má každá rozumná nabíječka.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 440
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od ellet »

S tím přesným nebo dobrým měřením, je to dřív o tom, co komu stačí. Každý měření je v nějakých tolerancích. Linearita převodníků (viz datascheet) bývá slušná, ale taky není absolutní. K tomu ještě další chybu zavádí předřazený dělič. I když budou hodnoty vybírány, bude to vždycky s chybou. A to nemluvím o dalších důležitých vlivech na měření, hlavně teplota...a už měření těchto přidružených vlivů je s další chybou.
Prostě čím přesněji, tím dráž a najít kompromis mezi přesností měření a cenou není jednoduchý. Naše vysílače jsou z pohledu měření dřív levné hračky. Nevidím to ale jako nedostatek, je to dobrý kompromis. Protože linearita převodníků je dobrá (snad pro každýho), stačí si posunem a násobením upravit strmost a polohu křivky podle vlastních požadavků. Pokud tam některý z těchto parametrů nebude, je to zjednodušení na úkor přesnosti. Když tam žádná možnost úpravy nebude, určitě to bude zase někomu vadit, i kdyby přesnost měření byla absolutní třeba jen proto, že naměřená hodnota se bude lišit od hodnoty naměřené jeho méně přesným měřidlem. :D
Já jsem pro levné, „dostatečně“ přesné HW řešení s možností eliminace drobné odchylky třeba i pouze offsetem, protože spočítat správně dva parametry pro přesnější nastavení bude asi pro většinu další komplikace. I pouze pomocí offsetu lze nastavit měření "přesně" v jednom bodě. Tím bodem bych volil hodnotu napětí baterie, kterou považuji za kritickou, t.j. hodnotu minimálního napětí. Bral bych to prostě jako docela přesnou indikaci minimálního napětí baterie. Přesné nastavení je další problém. Nastavujeme to doma podle měřidla, kterému věříme a které nějak měří...

Uživatelský avatar
krizma
Příspěvky: 42
Registrován: stř 23. zář 2020 9:10:29

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od krizma »

Nastavení takového měření má být zkalibrováno ve výrobě a nemusí být závislé na RTC baterii. Může být uloženo v eeprom kam má přístup jen servis.(třeba). 99% uživatelských kalibrací je jen přidáním chyby. Nic víc. Hlavně to může nezkušený uživtel úplně fatálně doprasit.

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 213
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od Bořík »

Ať už je přesnost měření jakákoli ( v rozumném rozsahu ), v 99% případů je ve výrobě přesnější měřidlo, než to u modeláře na stole. V mnoha případech nemá modelář žádné měřidlo ( to se bude někomu zdát skoro nemožné, ale těch modelářů je opravdu hodně ).
Ale to je druhá věc. Solidní výrobce by takovou věc vůbec neměl řešit a brát to jako samozřejmost. A pokud má FrSky čnít nad průměrem, měl by se o to postarat a nespoléhat na samo-domo.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 440
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od ellet »

Já X20 nemám a ani mít nechci (to platí i pro ETHOS), ale předpokládám, že to měří napětí s "obvyklou" přesností, t.j. s přesností jakou považuje výrobce, vzhledem k účelu a renomé značky, za dostatečnou. Nikdo tady neuvedl s jakou chybou se vlastně setkal. Kritizována je pouze možnost upřesnění výsledku měření. Upřesnění měření by nemělo být povinností, ale možností a tu rozhodně vítám.

modrus
Příspěvky: 25
Registrován: sob 27. dub 2019 18:12:20

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od modrus »

Před mnoha a mnoha lety jsem tento úkon provedl na X12S s OpenTX a odchylka od mého 15 let starého digitálního voltmetru byla necelá desetina voltu.
Za mě je fajn ze ta funkce tam je, ale nemyslím si ze bych ji v budoucnu ještě někdy použil 🙂

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 440
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od ellet »

modrus píše:
ned 01. srp 2021 11:39:05
Před mnoha a mnoha lety jsem tento úkon provedl na X12S s OpenTX a odchylka od mého 15 let starého digitálního voltmetru byla necelá desetina voltu.
Za mě je fajn ze ta funkce tam je, ale nemyslím si ze bych ji v budoucnu ještě někdy použil 🙂
Jsem na tom s Taranisem a Horusem X10 úplně stejně. :)

Uživatelský avatar
krizma
Příspěvky: 42
Registrován: stř 23. zář 2020 9:10:29

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od krizma »

Jo asi bych to bral v rozmezí desetin voltů, ale je to možné nastavit od 4V do 10V myslím....prostě fatální blbost.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 440
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od ellet »

Jak už jsem psal, ETHOS nemám. Mám ale pocit, že to o čem píšeš nesouvisí s přesností měření ale pouze s grafickým zobrazením počtu čárek v ikoně na displayi. Na př. když nastavíš rozsah na 4 - 6V, budeš mít při napětí baterky 6,5V sice v ikoně plný počet čárek, ale pokud budeš mít nastaveno hlášení o poklesu napětí na 6,5V - mělo by to hlásit.

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1033
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: HORUS X20 - dotazy

Příspěvek od Jan Urbánek »

Provedl jsem reset sve X20 tzn smazani radio.bin (hlavni nastaveni radia)
po startu a provedene kalibraci pak ukazuje radio 7.3V a preblikava na 7.2V zapnute a merim voltmetrem 7.22V.
Cela tato diskuze me pripada ponekud zbytecna. Samo radio ukazuje na desetiny a nehonime zde balanc na setiny.
I kdyz elektrice modelar nerozumi snad ma multimetr aby neco mohl zmerit nebo propipat to je otazkou 500kc. Ocividne to ale neni potreba protoze rozdil v mem testu je zanedbatelny.

Odpovědět

Zpět na „Horus X20“