FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1061
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od Jan Urbánek »



Produkty https://rcstudio.cz/cs/18-serva
Co je F.Port 2.0? viewtopic.php?f=80&t=530
Diskuze a dalsi info k videu viewtopic.php?f=71&t=542

Obsah videa
00:00 - zakladni seznameni a zapojeni PWM, Sbus
04:15 - zapojení konvertoru S2F.port2.0 na starsi prijimace ACCST
05:30 - telemetrie a nastaveni serva
11:53 - pripojeni serv k prijimacum Archer naporimo
15:30 - pripojeni serv k prijimacum Archer pomoci S2F.port2.0
17:10 - posileni napájení pro serva pomoci S2F.port2.0

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 216
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od Bořík »

Je to čím dál složitější a složitější.
Dá se nějakým portem nastavit vodotrysk v servu a z telemetrie zjistit průtok a výšku fontánky ?
Opravdu by mě zajímalo, jaké promile modelářů toto bude používat. Serva jsou to zajisté kvalitní, ale fakt je to k něčemu dobré ?
Ze starších modelářů to sotva někdo využije a mladí modeláři nejsou.

jio
Příspěvky: 17
Registrován: pon 29. dub 2019 18:47:40

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od jio »

Amen.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 453
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od prikrylm »

Tak Xact se dají použít i jako std serva. A když už je tam procesor, tak proč jej trochu nevyužít, žejo.

Kdysi jsem četl o projektu vysílačky se zpětnou vazbou, ale autor si "stěžoval", že nejsou serva zpětnou vazbu poskytující. Takže dneska už jsou.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 453
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od ellet »

prikrylm píše:
čtv 21. led 2021 19:05:15
Tak Xact se dají použít i jako std serva. ...
Taky si to myslím, kvůli senzorům telemetrie to o moc dražší nebude. Hodně elektroniky člověk využívá částečně, včetně našich vysílačů, tam rezervy být musí. Nakonec, vědět jestli servo nepřetěžuji, může zachránit i model. Ale očekával jsem, že ve zpětné vazbě bude nějak vyjádřen i úhel natočení serva (to si myslím, že měl na mysli i autor původního povzdechu, že jsou běžná serva bez ZV).

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 216
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od Bořík »

Pokud se tato serva dají použít jako klasická serva, tak jsou potom ty jejich supervlastnosti k ničemu a použiju klasická serva.
Ale začíná se to přibližovat až k absurdnosti: Při počtu docela velkého počtu serv nevidím důvod, proč by serva měla hlásit třeba svůj úhel natočení - to se raději na servo podívám přímo a ten úhel uvidím přímo na živo. Pokud jde o údaj, který bych měl vědět za letu, tak nepřichází v úvahu ten údaj někde hledat na displayi. A pokud si ten údaj nechám nahlásit, tak ta vysílačka bude kecat ( při velkém počtu serv ) jak pavlačová drbna a Felix Holzman by mohl závidět. Chápu, že údaje o palubních zdrojích, teplotě motoru, aktuální velikosti proudu a podobné údaje ( třeba vario ) jsou velmi užitečné a žádoucí. Ale až takové podrobnosti o servech jsou celkem zbytečné a hlavně ta serva zbytečně prodražují. To raději bych ty finance věnoval na kvalitní ložiska, vybírané součástky, kovové páky ... prostě věci, na kterých skutečně záleží a co zvyšují bezpečnost a spolehlivost letu.
Ale třeba se mýlím a serva půjdou na dračku. Čas ukáže, kolik se jich prodá.

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1061
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od Jan Urbánek »

Predevsim jsem chtel tim videem rici, ze i kdyz jsou to programovatelna a telemetricka serva, lze je pouzivat i jako bezna serva, to totiz muze zapadnout v tom mnozstvi technickych informaci o sbernicich a lide tak nabydou dojmu, ze to nejsou normalni serva.

Existuje rada serv co se programuji, kartou nebo prevodnikem, tady je to stejne akorat pres radio. Tyto serva bezne uzivaji i lide co o programovani nemaji zajem.

Docela sikovne me pripada nastaveni 90 a 120stupnu to se muze hodit a frekvence pro heli.

Jen malo vyrobcu uvadi kolik dane servo opravdu zere, zde si to clovek muze namerit a nekteri se boudou i divit :)

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 453
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od ellet »

Bořík píše:
čtv 21. led 2021 22:59:15
... nevidím důvod, proč by serva měla hlásit třeba svůj úhel natočení ...
No já to taky nepotřebuju, ale už jsem se s tím požadavkem setkal. S dnešní technikou lze potom snadnu "automatizovat" programem (na př. lua scriptem) požadovanou polohu nějakého mechanismu, zvlášť když na serva není vidět. Bez toho se ZV musí řešit dalším udělátkem. Každý by to nevyužil a já se bez toho taky obejdu. U serv, které ovládají kormidla, to potřeba není tam je ZV "vokem". :)

Supan
Příspěvky: 87
Registrován: sob 27. dub 2019 19:02:58

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od Supan »

Ahoj, tak je to přece jen vývoj ne?
Však kolik z nás před X léty začínali s open TX a byli jsme nadšení z možností, které nám to dalo a stejně dnes málokdo využije schopnosti vysílače na 100%.
S těmi servy to bude stejné. Dnes nevíme k čemu to máme a za 5 let budeme chtít ještě další vychytávky.
Apropo, měření odběru serva v modelu zachrání spoustu letadel.
Pokud mi ero bude sledovat odběr a hlásit přetížení serva - pokles palubního napětí, dříve než mi to resetne RX je to dobrá funkce. Navíc si dokážu necht hlásit rozdíl mezi napětím na RX a servu na konci 2metrového křídla. A to se vsadím budou někteří koukat. V logu telemetrie si pak mohu vysledovat v grafu jaké jsou skutečné odběry jednotlivých serv v daném režimu / např přítažení výškovky v plné rychlosti /a podle toho dimenzovat komponenty. A sledování teploty je taky báječné. Taky už jsme usmažil servo na kormidle.
Tam kde stačí obyč serva dám obyč serva. TAm kde budu chtít více informací dám telemetrii. Komu to nevyhovuje, ten to kupovat nebude. Kdo to využije ten si to pořídi.
Ted například skládam Carbon ss 2,1m. Nahradil jsem org ESR za Neuron a hned mám v logu po testování výsledky, teplota, odběr motoru, i palubního napětí. Vím jaké otáčky točím na max. A po testech na zemi budu klidnější při prvním záletu.
Před 10 léty jsem o tom jen snil....


Zdarec Supan

Supan
Příspěvky: 87
Registrován: sob 27. dub 2019 19:02:58

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od Supan »

ellet píše:
pát 22. led 2021 10:24:51
Bořík píše:
čtv 21. led 2021 22:59:15
... nevidím důvod, proč by serva měla hlásit třeba svůj úhel natočení ...
No já to taky nepotřebuju, ale už jsem se s tím požadavkem setkal. S dnešní technikou lze potom snadnu "automatizovat" programem (na př. lua scriptem) požadovanou polohu nějakého mechanismu, zvlášť když na serva není vidět. Bez toho se ZV musí řešit dalším udělátkem. Každý by to nevyužil a já se bez toho taky obejdu. U serv, které ovládají kormidla, to potřeba není tam je ZV "vokem". :)
Ahoj,
třeba na to, že pokud mám páku na 100% a servo mi nedojede na polohu nastavenou na 100% nebo se zpožděním tak mám někde problém a jdu s érem na zem. A hlásit mi to ta moje drbna bude jen u toho serva co má problém. To přeci již nastavit umíme :-)


Supan

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 216
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od Bořík »

Máte pravdu, že někdy by se to opravdu hodilo. Možná mám trochu zkreslený pohled očima lodičkáře, kde tyto údaje nejsou vůbec důležité a 99% problémů skončí zastavením lodě a ne havárií. Snad bych podobné věci využil u ponorek, ale tam zase je problém s přenosem v pásmu GHz a tak stejně musím zůstat při starém.
Dívám se na to také očima staršího modeláře, co viděl stovky nádherných modelů, někdy i za ceny přsahující auto střední třídy a piloti se obešli bez těchto výhod nových konstrukcí a modely létaly naprosto perfektně - prostě zručnost a hlavně pečlivost nejde nahradit ( v drtivé vetšině ) žádnou technikou.
Rozhodně jsem ale přesvědčený, že zájem bude v počtech několika jedinců, protože technicky na to nedosáhne drtivá většina modelářů.
Ale máte pravdu v tom, že pokud ta možnost je, je to lepší, než kdyby nebyla.

Supan
Příspěvky: 87
Registrován: sob 27. dub 2019 19:02:58

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od Supan »

:-) 8-)

Uživatelský avatar
Michal1PA
Příspěvky: 37
Registrován: sob 27. dub 2019 9:04:36

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od Michal1PA »

Ja merám spotrebu serv za letu už pekných pár rokov, je to dobrá vec
lebo niektoré servá dokážu divy
Michal

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 453
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od ellet »

Bořík píše:
pát 22. led 2021 13:35:36
Dívám se na to také očima staršího modeláře, co viděl stovky nádherných modelů, někdy i za ceny přsahující auto střední třídy a piloti se obešli bez těchto výhod nových konstrukcí a modely létaly naprosto perfektně ...
Ani nevíš, jak ti já, jako dědek, rozumím. Na druhou stranu jsem ale taky trochu šáhlej elektronikou.

Kenumis
Příspěvky: 4
Registrován: pát 19. úno 2021 13:52:47

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od Kenumis »

Dobrý den,
Na stránkách frsky jsem se dočetl, že některá serva mají HALL senzor a zároveň se dají programovat. Hall je určitě super věc ale to programování digi serv mi nikdy něják nepřišlo odůvodněné, hlavně u serv, kterámají polohu snímanou potenciometrem. Většina parametrů, která se dají nastavit přímo v servu, umí už kdejaká chytřejší vysílačka - ty s OTX dozajista (nulový bod, dráha serva, rychlost apod.)
Ovšem! kombinace digi serva s telemetrií a hallovým senzorem dává vniknout myšlence, zda-li by dráha serva mohla být víc než 360°. Jednoduše řečeno, když dám knipl úplně doleva, tak servo udělá třeba dvě otočky vlevo atd.
Důvod proč toto? Dovedu si představit, že u některých aplikací serv, zejména pak na směrovce, bude použit systém náhonu kormidla pomocí dvou lanek (táhni-táhni) a páka bude nahrazena kladkou o malém průměru. K dosažení potřebné výchylky na kormidle bude tedy zapotřebí "přemotat" víc lanka, než kolik by se "přemotalo" jednou půl/otáčkou. Aplikace je to vskutku málo pravděpodobná, ba přímo nevídaná, ale třeba by to mohlo nastat (maketa kde bude málo místa).

Umožňují serva Xact takové možnosti?

Děkuji za odpověď.


S pozdravem

Kenumis

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1061
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: FrSky Xact - zapojeni, telemetrie, konfigurace

Příspěvek od Jan Urbánek »

Ne nyni, ale je mozne ze se moznosti rozsiri aktualizaci FW, jinak doporucuji video tam je stavajici infoprmace o nastaveni.

Odpovědět

Zpět na „Serva“