GR6 cukání serv

JanJak
Příspěvky: 10
Registrován: ned 09. led 2022 12:45:06

GR6 cukání serv

Příspěvek od JanJak »

Dobrý den, pořídil jsem si GR6 vše otestoval na stole s mojí x20 a vše fungovalo. Po vložení do modelu mi však začnou cukat obě serva (model řízen jen směrovkou a výškovkou). To přestane vždy, když se dotku prstem buďto přijímače nebo antény. Vyzkoušeno i na letišti a stále stejný problém. Doma jsem tedy přijímač vypojil z modelu a zjistil jsem, zě jedna anténa nemá v konektoru přichycenou bužírku a stínění je vytažené z konektoru. Řekl jsem si tedy že je to má hloupost, asi jsem manipulací bužírku vytrhl z konektoru. Součástí jednoho z přijímačů byli i náhradní antény (už si nepamatuji jestli GR6 nebo R10Pro, který byl součástí vysílače). Antény jsem tedy vyměnil, vše proběhlo v pořádku a já si myslel, že je po problému. Bohužel není, serva po zapojení stále cukají buďto hned, nebo až po vložení přijímače do modelu. Firmware vysílače i přijímače jsem aktualizoval. Přijímač jsem kupoval nový na RC studiu. Ještě nutno dodat že, R10Pro funguje v tomto modelu a za stejných podmínek normálně. Nenapadá Vás co by mohlo být špatně?

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1280
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od Jan Urbánek »

Zkuste vypnout telemetrii v prijimaci jestli serva budou cukat

Lukasso
Příspěvky: 10
Registrován: sob 18. zář 2021 10:19:15

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od Lukasso »

Ahoj,měl jsem stejný problém. Když jsem použil R9 MX jako redundantní s GR6. R9 byl umístěn blízko vodičů pro servo VOP. To následně po zapnutí systému vibrovalo. Pomohlo umístění R9 jinam, daleko ode všeho 😉😂 ať to lítá...

JanJak
Příspěvky: 10
Registrován: ned 09. led 2022 12:45:06

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od JanJak »

Telemetrie vypnuta a serva cukají, zkoušením jsem vypozoroval, že jakmile se antény dostanou do nějaké polohy vůči servům, pak cukají, zkusil jsem tedy zapojit znovu serva jiná a zdá se být vše v pořádku. Divné je, že se takto chová pouze GR6. 10-ti kanál, co byl součástí vysílače, funguje normálně v obou případech. (Serva v modelu Graupner c131, zkušební Graupner c111).

JanJak
Příspěvky: 10
Registrován: ned 09. led 2022 12:45:06

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od JanJak »

Buhužel model je tak malý, že přijímač dál od serva dát nemůžu, teď je na zkoušku v eppčku, ale plánuju ho do f3k a tam toho místa také není moc ☹️

JanJak
Příspěvky: 10
Registrován: ned 09. led 2022 12:45:06

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od JanJak »

Dobrý den,
pane Urbánek, tak jste měl pravdu, nakonec jsem pochopil ( jsem novým uživatelem Ethosu i Frsky obecně a k tomu ještě začátečník modelář), že telemetrii nestačí vypnout pomocí nabídky telemetrie v sytému x20, ale je potřeba jít do nastavení přijímače a vypnout to tam 😊 a světě div se, serva již necukají. Jde tedy o rušení vysílače pro telemetrii? A jak tento problém řešit?

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1280
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od Jan Urbánek »

Serva jsou citlive, mozna je zabalit do hliniku udelat stit

Odesláno z mého moto g 5G plus pomocí Tapatalk


JanJak
Příspěvky: 10
Registrován: ned 09. led 2022 12:45:06

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od JanJak »

Pane Urbánek ještě se chci zeptat, toto je standardní chování frsky, že při zapnuté telemetrii serva cukají pokud jsou blízko antenám ?
Dnes jsem měl možnost u svého otce otestovat přijímač s dalšími servy (cca 16ks) a stejný výsledek. Nějak se mi nepozdává myšlenka, že budu serva ještě dodatečně balit do do alobalu 🙁. Pro zajímavost jsem to samé otestoval na otcově Jetině, stejné podmínky, telemetrie zapnuta a ani cuk, vše naprosto v pořádku. Nemůže být něco špatně v přijímači ?

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1280
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od Jan Urbánek »

Je to nestandardni chovani serv. Frsky vysila telemetrii s nejakym vykonem, mozna jeti mensi a proto to nedělá.
Vse jsou to strjna serva? Je tu na foru jine tema na cukani serv a bylo identifikovano nekolik serv co jsou proste citliva.

Zkuste snizit vykon telelmtrie.

JanJak
Příspěvky: 10
Registrován: ned 09. led 2022 12:45:06

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od JanJak »

Zkoušel jsem serva různých výrobců i velikostí ( otec je v modelařině cca 40 let a má slušnou výbavu ), pokusím se nastudovat jak snížit výkon telemetrie a pak provedu opět test. Každopádně díky za vaše rychlé reakce.

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1280
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od Jan Urbánek »

Ma gr6 posledni fw 219?
Muze to byt i prijimacem ale to by byla vzacna náhoda. Muzeme zapujcit i druhy gr6 pro srovnavaci test

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1280
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od Jan Urbánek »

Snizeni vykonu telemetrie, v nastaveni prijimace je parametr tele 25mw to je nizsi nez 80mw bezneho provozu

Linj
Příspěvky: 5
Registrován: ned 16. led 2022 12:55:24

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od Linj »

Měl jsem a svým způsobem stále ještě, mám identický problém.
Pocukávala mně všechna 4 serva u Conscendo Evolution a to i serva křidélek (rušení telemetrií).
Serva VOP a SOP jsem odstínil Cu samolepící fólií, dokonce jsem musel přidat i pár otoček folie na jejich přívodech.
Ovšem se servy pro křidélka stále bojuju. Nechci je dolovat z křídel, použil jsem pár otoček Cu folie na jejich přívodech, taky feritový kroužek, ale nic moc účinek.
Přijímač mám stejný.

JanJak
Příspěvky: 10
Registrován: ned 09. led 2022 12:45:06

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od JanJak »

Pane Urbánek děkuji za nabídku, otestoval jsem se snížením výkonu telemetrie na 25mw a problém stále přetrvává, při zcela vypnuté telemetrii je to OK, ale to je asi logické, když přijímač nic nevysilá. Fw ve vysílači i přijímači mám v obou případech ten aktuální ( v x20 aktualizováno včera ). Rád bych tedy využil vaší nabídky a zapůjčil si od vás GR6 a otestoval to i s jiným přijímačem, dejte mi prosím vědět,kam mám poslat finanční jistinu a mou adresu. Ještě jednou děkuji za aktivní přístup k mému problému.

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1280
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od Jan Urbánek »

Ozvete se mi propsim emailem at to muzeme zaridit diky

Linj
Příspěvky: 5
Registrován: ned 16. led 2022 12:55:24

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od Linj »

Tak se mně, snad již definitivně, podařilo odstranit rušení serv pro křidélka, která se mně nechtělo demontovat z křídel a stínit Cu folií.
Zapojil jsem dle návodu http://lokopin.wz.cz/digital/serva_odruseni.htm zmiňovaný Rc filtr a zatím je klid (a to jsem ten filtr neumístil ihned před servo). Uvidím v terénu, jak se budou serva chovat.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 521
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od ellet »

Linj píše:
stř 02. úno 2022 18:14:48
Tak se mně, snad již definitivně, podařilo odstranit rušení serv ....
Dobrej nápad, v tomto případě by stínění tělesa serva nepomohlo.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 561
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od prikrylm »

A není nakonec lepší umístit ten filtr spíš co nejblíž přijímači, tedy zdroji rušení? Pokud bude filtr blízko tak v dlouhých drátech k servu nebude rušený signál, takže (navíc) nebudou "vysílat" rušení do okolí...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 521
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od ellet »

prikrylm píše:
čtv 03. úno 2022 13:16:02
A není nakonec lepší umístit ten filtr spíš co nejblíž přijímači, tedy zdroji rušení? Pokud bude filtr blízko tak v dlouhých drátech k servu nebude rušený signál, takže (navíc) nebudou "vysílat" rušení do okolí...
Za předpokladu, že rušení se šíří po drátech z přijímače, máš pravdu. Pravděpodobnější ale je, že se rušení indukuje ve vodíčích "cestou", t.j. za přijímačem.
Asi to nebude platit pro dražší serva. Tam bych předpokládal, že bude vstupní signál ošetřen.
Určitě je rozumný (a nic to nestojí) to ověřit.

OK-VaVr
Příspěvky: 10
Registrován: čtv 16. kvě 2019 11:05:25
Bydliště: Č. Budějovice

Re: GR6 cukání serv

Příspěvek od OK-VaVr »

Je zajímavé sledovat tuto diskusi, téměř všechny názory mají racionální základ, osobně se ale přikláním k názoru, že se rušení šíří po drátech. Také bych se podíval na kvalitu palubní sítě (tvrdost BECu a profil vodičů). Hrany impulsů při vysílání telemetrie v kombinaci s digitálními servy dokáží nadělat pěknou paseku. Já většinou dávám lowESR kondenzátory k servům i k přijímači, u dělěného křídla je dávám k MPX konektorům (je to montážně jednoduší) a s rušením jsem se nesetkal. Ale přiznávám, že jsem většinu svého RC života prožil bez telemetrie. Možná by stálo za to koncepci postavit na stole, oddělit napájení pro serva a pro přijímač (pozor na společné "země", tam také vznikají úbytky napětí) a kouknout na napětí nějakým lepším osciloskopem.

Odpovědět

Zpět na „Archer řada GR“