Křivky a průběhy dráhy serva

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 285
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od Bořík »

Mám takový zajímavý problém, se kterým si nevím rady. Jde o zvukový modul Benedini, kde autor používá na přepínání zvuků 12-ti polohový přepínač. Protože je drahý a Taranis s OpenTx umí skoro všechno, nasimuloval jsem ten 12-ti pol. přepínač ( což je vlastně odporový dělič s nestejně dlouhými úseky ) pomocí třípolohového přepínače a šestipólového přepínače ( součást Taranisu ). Těch 13 úseků ( na 12 poloh ) jsem rozdělil pomocí dvou sedmibodových křivek a pak ty zvuky fungovaly dobře ( prvních 6 zvuků podle jedné křivky, střed třípolohového přepínače = vypnuto a druhá krajní poloha dalších 6 zvuků podle druhé křivky .... každý bod těch křivek pak odpovídá jedné konkrétní poloze jako u toho 12-ti polohového přepínače ). Takto jsem to nastavil kamarádovi a jemu to funguje dobře. Teď jsem si to chtěl nastavit sám a tak jsem obě křivky od něj zkopíroval a jednotlivé body stejně nastavil. Jenže problém je v tom, že se dost liší hodnoty v milisekundách u jednotlivých mezilehlých pozic - krajní hodnoty sedí. A ty hodnoty se liší celkem hodně - o 150 - 200 ms. Takže to nejede a je mi záhadou, proč u stejně nastavených rádií a stejných křivek se tak moc liší hodnoty těch ms. Netušíte ( nebo lépe nevíte ) někdo, kde je zakopaný pudl ?

Uživatelský avatar
Woita
Příspěvky: 120
Registrován: ned 28. dub 2019 21:09:33
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od Woita »

Tak tohle budu sledovat, to je záhada...
Můžeš sem dát tu křivku (předpokládám že je daná nějakými body)? zkusil bych to u sebe a napsal jaké ms to udělá u mne.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 561
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od prikrylm »

Napadá mě: nejsou nastavené nějaké jiné váhy těch míchaných kanálů/vstupů? Nebo celkového mixu? Nebo není výsledný signál prohnaný přes multiprotokol modul nebo jiný externí modul? - tam se pro některé protokoly nastavují jiné hraniční hodnoty mikrosekund, Typicky pro DSM2/X to není 1000-2000 us ale (tuším) 1100-1900us.

Nebyl by .otx původního funkčního a toho nefunkčního nastavení? Asi by to bylo výstižnější jak popis..
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 285
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od Bořík »

Nastavení je stejné - Vysílačky X9E, přijímače X8R, Vnitřní VF moduly. Trimy a subtrimy na nule, mixy úplně stejné řádek po řádku. Křivky volné XY, 7 bodů bez vyhlazování. Mixer: 1. řádek: zdroj 6P přep., váha 50, ofset -50, křivka 2, spínač 3P ( poloha nahoru ), operace zaměnit. 2. řádek: zdroj 6P přep., váha 0, ofset 95, spínač 3P ( střed ), operace zaměnit. 3. řádek: zdroj 6P, váha -50, ofset 50, křivka 1, spínač 3P ( poloha dolů ), operace zaměnit
1. křivka: x=-100, y=-64, 2. křivka: x=-100, y=-64,
poloha olin: 1438, já 1439 ms 1919 / 1919 ms
x=-67, y=-20, x= -67, y= -38,
1375 / 1373 ms 1680 / 1795 ms
x=-33, y= 2, x= -33, y= -9,
1358 / 1305 ms 1611 / 1724 ms
x= 0, y= 28, x= 0, y= 11,
1330 / 1242 ms 1582 / 1642 ms
x= 33, y= 55, x= 33, y= 32,
1275 / 1162 ms 1565 / 1568 ms
x= 67, y= 78, x= 67, y= 55,
1081 / 1081 ms 1500 / 1500 ms
x= 100, y=100, x=100, y= 76,

3P přepínač ve středu ( vypnuto ) 1986 / 1986 ms.

Snad by to mohlo být nestejnými odporovými děliči na 6 polohových přepínačích - nic jiného mě nenapadá, když obojí nastavení je stejné. Zajímalo by mě, jak se budou lišit hodnoty těch milisekund v jednotlivých pozicích. Původní nastavení bylo provedeno podle originálního 12 polohového přepínače a podle toho se pak upravily ty křivky, aby to fungovalo.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 561
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od prikrylm »

Dvě stejná rádia (HW i SW), dvě stejná nastavení?
Není v HW nastavení na 6p přepínači nastaven "potenciometr" místo "vícepolohového přepínače"?
Zkus jestli se kanál se zdrojem 6P přepínače mění přesně na stavy -100, -60, -20, 20, 60, 100. Pokud ne, bude nejspíš 6p přepínač v HW nastavení nastavený jako potenciometr.

.. a v GME mají 12-ti polohový přepínač , který by se do E-čka vlezl, za 40 Kč...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 285
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od Bořík »

To jsem samozřejmě kontroloval - v obou rádiích je v HV nastavení 6 polohový přepínač ( s potenciometrem ani to původní nastavení nefungovalo ).
Pokud nastavím 6P přepínač na nějaký volný kanál, jsou hodnoty ms tyto: 988, 1193, 1398, 1602, 1807 a 2011. Takže odchylky tam jsou. ale docela přijatelné.
On ten 12-ti polohový přepínač asi nebude tím řešením - jednak netuším, jestli by si s tím HV Taranise poradil ( nic takového přednastaveno není ) a hlavně ty úseky u originálního 12P přepínače od benediniho nejsou stejné - takže by se opět muselo ladit pomocí křivek. A je uživatelsky příjemnější otáčet pouze 6x a přepínat rozsahy, než točit kolečkem při změně zvuku 12x.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 521
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od ellet »

Bořík píše:
sob 20. bře 2021 11:01:31
... jsem rozdělil pomocí dvou sedmibodových křivek...
Přiznám se, že z toho popisu moc moudrej nejsem. Kdyby byl export nastavení s obrázky křivek, asi by to bylo vyřešený. Hádal bych, že ty křivky nemáš "schodovitý" aby to rozumně pracovalo v tolerancích děliče.
Asi bych to řešil scriptem a pokud možno bez křivek. Tam se ty rozdíly dají snadno ošetřit. Nevím taky v jakých tolerancích ten modul signál přijme, prostě vím toho málo.

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 285
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od Bořík »

Křivky nejsou schodovité, ale úplně přímé také ne ... prostě jen různě mírně zalomené. fotku sem dát neumím, jinak bych to vyfotil. Ale podle těch souřadnic je to otázka dvou minut je naťukat do rádia. Ale jde spíš o to, proč se při stejném nastavení rádií a stejných křivkách tak liší hodnoty těch ms.
Netuším, jestli by to šlo řešit scriptem - to je na mě už vyšší dívčí a tomu nerozumím. Co se týká těch tolerancí, tak to by asi bylo nejlepší vyzkoušet na tom originále, ale jednak ho nemám a jednak nevím, jak to udělat - snad metodou pokus-omyl. Ale to není zásadní - pokud to funguje, tak to stačí. Pokud by nějaký zvuk dělal problémy, doladil by se. Osobně mi přišlo jako nejsnažší změřit hodnoty ms v jednotlivých polohách originálního 12P přepínače a tyto hodnoty pak nasimulovat pomocí 6P a 3P.
Ty záležitosti okolo scriptů jdou, bohužel, mimo mě.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 521
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od ellet »

Čím dál víc věřím, že za to můžou ty křivky. Děliče jsou v nějakých tolerancích (a jsou překvapivě dost přesný). Nemůžeš počítat s tím, že se trafíš přesně do nějakýho bodu a taky by to nebylo univerzální. Kolem těch požadovaných bodů musí být křivka vodorovná. Při správných "schodech" by to mělo vracet jen požadované hodnoty a nic jinýho, i při použití potenciometru.
Ještě příklad, kdy i otáčením popenciometru dostamu 8 pevně stanovených hodnot.
schody.png

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 285
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od Bořík »

Určitě máš pravdu v tom, že takto generované křivky pak přinášejí v daném úseku vždy konstantní hodnoty. Takto ty křivky upravím - určitě to bude lepší. Ale pořád to nevysvěluje, proč u dvou stejných a stejně nastavených rádií jsou u stejných křivek dost velké rozdíly v těch milisekundách.
Každopádně díky za to nakopnutí ohledně těch schodů !

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 521
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od ellet »

Právě že to ty chyby vysvětluje. Chyba bude tím větší, čím je větší strmost křivky okolo požadovaného bodu. I když bude odchylka na př. u dvou bodu stejná, chyba může být u jednoho z bodů podstatně jiná (na o bě strany). No, dělič napětí se bez určitých tolerancí vyrobit dost dobře nedá.

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 285
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od Bořík »

Jen mě překvapilo, že u dvou stejných rádií a nastavení jsou odchylky tak velké, že ty zvuky nefungují. Každopádně jsem křivky předělal na ty dvanáctibodové a odchylka oproti Olinově vysílačce, kde to funguje, je max. 1 ms a to by už snad mělo fungovat. Ještě musím zprovoznit převodník USB/TTL ( s tím originálním z Číny to nějak nešlo ) a snad se konečně podaří vyloudit nějaké zvuky.
Díky všem za pomoc !

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 521
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od ellet »

Bořík píše:
ned 21. bře 2021 13:10:39
...Jen mě překvapilo, že u dvou stejných rádií a nastavení jsou odchylky tak velké...
Za ty velké odchyky ale může strmost použité křivky, udělá z malé odchylky velkou.
Pravdu máš ale v tom, že když vysílač ví, že má na některé pozici 6-ti polohový přepínač, mohl by chyby výstupu opravit soft. Ale jak je vidět, není tomu tak. Potom ale dost dobře nechápu, proč lze ten přepínač na vysílači nastavit, když ho zřejmě bere stejně jako potenciometr. Pořád se lze učit... :mrgreen:

Teď dodatečně vidím, že originální E-čko 6-ti polohový přepínač nemá nebo blbě vidím. Možná to je důvod (ale když je to v menu, stejně je to neomlouvá)

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 285
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od Bořík »

6P přepínač je přímo v RC studiu jako příslušenství a protože je i levný, je snadné ho tam přidat. Na fotce jsou nádherně vidět ty SMD odpory na desce s přepínačem. A vysílač má v HV nastavení jak potenciometr, tak i ten 6P přepínač. Rozdíl v tom určitě bude, protože s nastavením potenciometru místo 6P ty zvuky nefungují.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 521
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od ellet »

Já píšu o vyhodnocení výstupní hodnoty softem a to je stejný, při správné křivce se to bude přepínat stejně i s potenciometrem. (Zkouseno v Companion)
Já jsem ten přepínač v tuce neměl, jestli se ale připojuje 3-mi dráty stejně jako potenciometr, tak mě nenapadá jaký by v tom mohl být rozdíl, ale dobře, třeba je. :D .
Teď jsem zkusil v simulátoru nahradit potenciometr přepínačem a funguje to nějak divně, takže kdo ví co se tam děje.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 561
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od prikrylm »

Jestli 6P nebo pot - rozdíl tam je, to jsem zkoušel na reálném rádiu. Tzn, pro 6p se ty pozice/hodnoty skutečně "doladí/nastaví/zaskočí" do stejných hodnot.
Pořád mě zaráží, že dva stejné stroje dávají v tomto případě různé výsledky. Pokud mám dva přepínače, kde hodnota polohy je řečená programově, tak přece nemůžu dostat dva různé výsledky.... divné...

Není třeba ještě rozdíl ve verzích OpenTX?

Jestli ne, tak tipuju překlep. A nevím jestli používáš křivky rastr X nebo X-Y, ale zkoušel jsem (na simulátoru rádia) obojí a rozdíl je 0. Takže pro zjednodušení používat rastr X.

Ještě zoufalý nápad. Pokud se kalibruje 6p tak přejet všechny polohy, ale to je asi jasné a bylo to tak vyrobeno.

Nic, pojďme lítat - aspoň na simu.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
Bořík
Příspěvky: 285
Registrován: pát 26. dub 2019 17:34:47

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od Bořík »

Jediné, čím si nejsem jistý, tak je kalibrace Olinovy vysílačky. Všechno ostatní jsem mu diktoval řádek po řádku, hodnotu po hodnotě. Všechno bylo stejně nastaveno, akorát co může být jiné, tak odporový dělič v 6P přepínači. Ale i tak by tam přece neměly být tak velké rozdíly. Každopádně Olin přinese příští týden vysílačku a dáme je na stůl vedle sebe a přenastavíme vše úplně stejně. Včetně kalibrace a znovu kontrolu SW ( Ale na 99% máme oba 2.3.11 a stejný soft v přijímačích ). Ty vysílačky jsou jak jednovaječná dvojčata: cokoli změním, to po Skype Olin taky změní.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 521
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od ellet »

Bořík píše:
sob 20. bře 2021 22:57:23
...Pokud nastavím 6P přepínač na nějaký volný kanál, jsou hodnoty ms tyto: 988, 1193, 1398, 1602, 1807 a 2011. Takže odchylky tam jsou. ale docela přijatelné....
Ty hodnoty jsou správný, chyba prakticky žádná. Jsou pouze zaokrouhlený, aby tam nebyly desetiný místa. Přesně tytéž hodnoty vidím na Horusu X10 a ten má přepínač z výroby. Z toho je jasný, že to OpenTx ošetřený má. Tvůj vysílač je v perfektním stavu a za nic nemůže :mrgreen:

Ještě doplním. Ty hodnoty jsou správný ne proto, že mám stejné na Horusu, ale říká to matematika. Když přičítam postupně od začátku rozsahu hodnotu=Rozsah/5 (protože 6 poloh je 5 mezer), vychází právě tyto hodnoty.

Sejkorka
Příspěvky: 8
Registrován: ned 16. kvě 2021 8:53:18

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od Sejkorka »

Mám podobný problém, Tx X9E, Rx S6R aR9MM...potřeboval jsem na větroni zvětšit výchylky na křidélkách a došel jsem k tomuto....na Tx nový model bez mixů, výchlyky chodí podle monitoru na výstupu 100 % na obě strany. Po připojení testeru (BG8S) na výstup Rx se pohybuji max. do plusu 1834ms a do mínusu 1166ms s tím, že se servo na této šířce impulzu zastaví a zbývající dráha kniplu do maxima na Tx je bez odezvy, mrtvý chod (asi 20% dráhy). Kniply jsou zkalibrované ( hallovky) a zvětšení rozsahu na 125% je bez odezvy. V Rx poslední verze firmware. Neřešil jste to někdo? Píšu to zde proto, že jsem četl pár příspěvků a došel k závěru, že by nebylo na škodu změřit jaké šířky signálu lezou z přijímače...

Sejkorka
Příspěvky: 8
Registrován: ned 16. kvě 2021 8:53:18

Re: Křivky a průběhy dráhy serva

Příspěvek od Sejkorka »

Máte stejné Rx?

Odpovědět

Zpět na „Taranis X9E“