Redundance přijímačů i napájení

hrabičky

Re: Redundance přijímačů i napájení

Příspěvek od hrabičky »

Jedná se o maketu větroňe Discus o rozpětí 5m.

pstasek

Příspěvek od pstasek »

Jo, to už není nic malého, co létá kolem hlavy a stálo by pár drobných, kde by bylo třeba za každou cenu šetřit na přijímači.

Větroň nejlépe letí, když do toho pilot moc nehrabe, tak když je dobře nastavený fail-safe, aby éro neulétlo, není to tak kritické jako u akrobatu, který je třeba řídit non-stop.

Myslím, že z pohledu jednoduchosti a možností bude asi ten Archer Plus R12+ ideální a ekonomickou variantou pro takový model ovládaný ACCESS Taranisem. Doplnit o externí vario senzor a bude to hezké a čisté řešení se dvěma baterkami a integrovaným spínačem. Pin 1 lze nakonfigurovat jako SBUS IN, takže se dá doplnit i o redundantní přijímač Archer Plus RS Mini s o 90° otočenými anténami proti primárnímu, takže bude ideální polarizace vůči vysílači ve všech rovinách.

Pokud by kanály nestačily, při použití Xact serv se dají serva zapojit na FBus za sebou, takže přijímač zvládne obsloužit až 24 kanálů a zjednodušuje to zapojení více servového křídla. Akorát pozor na jejich napájení. Dvě a více serv je lepší brát alespoň ze dvou servo konektorů v přijímači a spojit například do MR30 konektorů.

Škoda, že AP SR12+ nemá integrovaný výškoměr jako TD SR12. Ten by byl mou volbou s Tandem rádiem, i když bych stabilizaci nepoužil.

hrabičky

Příspěvek od hrabičky »

A šlo by použít archer GR8 jako redundanční přijímač a zároveň jako vario?

pstasek

Příspěvek od pstasek »

To nepůjde, protože neumí předávat telemetrii vestavěného senzoru dál. Telemetrie půjde pouze z primárního přijímače.

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

(ze zvědavosti)
pstasek píše:
sob 01. úno 2025 12:00:08
Když létám IMAC sestavu, v některých obratech mi VFR na 2.4G klesá k 50%, na 900M zůstává stále kolem 80%.
50% a 80% čeho? Síly signálu? A vadí TO? Kolikrát se stalo, že model reagoval "divně" kvůli signálu? Nikdy, protože ACCESS je fakt slušný protokol? :)

Je třeba 900 MHz lepší pro spalováky?
pstasek píše:
sob 01. úno 2025 12:00:08
Kde začíná paranoia, když je ve vzduchu model vážící 15-20 kg, létající často vysokou rychlostí a v ceně slušného ojetého auta? Cena Tandem rádií a TD přijímačů je velmi snadno obhajitelná a je to prostě o minimalizaci rizik i když teoreticky jeden Archer stačí do doby, než stačit přestane. Právě proto přece řešíme redundanci.
Kde je potřeba lepší penetrace, když se akrobatí v dosahu max +-300m? U větroňů létající dál, tam kde jsou zrovna "ty správné termiky", navíc pokud je třeba částečně uhlíkový a mohlo by se "něco odstínit" atd. budiž, ale u akrobata?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

pstasek

Příspěvek od pstasek »

VFR = Valid Frame Rate a doslova se jedná o počet správně přijatých paketů z posledních 100, čili se to dá vyjádřit %. Správně přijatý paket je takový, kde souhlasí Kontrolní součet. Dá se to trochu přirovnat ke kvalitě signálu u DVB, kde síla signálu je ekvivalent RSSI a je vyjádřená v dB a hodnota je logaritmická.

V praxi to zamená, že při nízkém VFR bude řízení fungovat skokově, bude tzv. drhnout. Dá se to chování vyzkoušet na zemi při Range testu. 50% je považováno za mezní použitelnou hodnotu, ale i nižší hodnota neznamená kompletní ztrátu kontroly. Ta nastává, když je hodnota VFR na 0.
prikrylm píše:
pon 03. úno 2025 9:21:45
Je třeba 900 MHz lepší pro spalováky?
Neřekl bych, že je zrovna vhodnější, s rušením od zapalování jsem u FrSky problémy naštěstí nikdy nezaznamenal.

Ono když se létá IMAC sestava, tak letadlo různě manévruje a ne vždy jsou antény vůči rádiu v ideální pozici (TX a RX rovnoběžně). Navíc se lítá ze strany na stranu a není úplně radno se točit za modelem kvůli udržení rovin. S obřím modelem se lítá mnohem dále, než 300m. Nejhorší, co můžeš udělat, je létat na čumáku, protože pak se těžko odhaduje, co to letadlo dělá. Odhadem může být model v nejhorším případě klidně 750m od rádia. Maximální výška je stanovená na 300m a body obratu jsou klidně 600m daleko. S 2.4G se dá, ale je to na hraně a když letadlo v takové pozici letí střemhlav, moc času na chyby také není. Výpadek = šmitec.

(video nic moc, ale pro představu vzdáleností by to mohlo stačit ;) a to je to "jen" 2,6m éro)

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

Díky za osvětu.
VFR, selepý su, nevidím... I když jsem si spíš myslel, že je to Visual Flight Rules - jako, že se nelítá "přes brýle"... blbost, no... :)

50% už moc není, nejsou nějaké divné, nebo ne úplně vhodně umístěné antény? I když pokud je to v případě, že antény stíní motor, tak asi ok. Jestli pak není lepší nějaký ten "satelit".

Zase, pokud funguje záloha tím 900, tak jak píšeš, nevymýšlet vymyšlené... Možná fakt ten TW?

Ptám se, protože lítám karbonová házedla s ELRS, vzdálenosti (střelím) do 500m, ale řídím 10mW výkonem, uvnitř laminátového čumáku je trochu "na prase" jeden fous antény hned vedle baterky a VFR mi zatím nešel pod 85%, teda pravda, že občas výkon skočí na "plný výkon" (100mW).
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

pstasek

Příspěvek od pstasek »

No jasně, telemetrie přichází pouze z primárního přijímače a dokud nespadne do Failsafe, tak se o hodnotách druhého přijímače z první ruky nedozvím. Díky 900M jsem ale zatím byl daleko od takového problému. Na porovnání dat z Black Box vedle sebe jsem zatím byl moc líný, ale předpoklad je, že když jedna anténa kouká na rádio přímo a druhá je o 90° pootočená proti vysílači, tak záložní přijímač má alespoň jednu další anténu více méně rovnoběžně.

Tenhle konkrétní model je z historických důvodů vybavený dvěma TD MX do RB-30. V podobném novějším už mám TD R18 + TD MX. Antény satelitu
jsou orientované o 90° oproti primárnímu. Cena TD MX navíc je v takovém modelu zanedbatelná a váhově se také není o čem bavit.

TW používá princip LoRa stejně jako TD, akorát se tak děje na 2.4G místo 900M. Má to zase své výhody a nevýhody. Dosah v přímé viditelnosti bude podobný, ale 900M s ohledem na vlnovou délku lépe projde překážkami (FPV drony), což může být ale třeba i vzdušná vlhkost v případě LoS a pak ono potenciální zarušení 2.4G pásma.

Výhody TW vs TD vidím třeba ve velikosti antén a také ve větší toleranci některých serv vůči vysílané telemetrii z přijímače. Typicky menší modely, kde z nějakého důvodu FSK protokol (Archery) nestačí.

Prostě aktuální rádia skýtají užitečné novinky a každá řada má svou cílovou skupinu. Je dobré mít na výběr.

hrabičky

Příspěvek od hrabičky »

Takže jsem všechno promyslel a mám pár finálních dotazů. Je možné nastavovat piny na R12+ za pomocí OpenTX, nebo je k tomu potřeba Ethos? (Ch1 bude Sport,...)? Dále bude možné z redundančního druhého přijímače ovládát další serva? Místo 12ch by to bylo 12+8ch. A nakonec je někde nějaký návod, jak by se to nastavilo? Když jsem experimentoval a propojil jsem dva archery R8, oba da ovládali kanály 1-8 a nepodařilo se mi vymyslet jak ovládat 1-16

pstasek

Příspěvek od pstasek »

ACCESS přijímače mají vestavěné konfigurační menu, které se natahuje přímo z živého přijímače, čili by to mělo jít, ale nemám to jak prověřit. Předpokladem je, že je funkční telemetrie, tzn. nejdříve je třeba vyhledat senzory v telemetrické obrazovce.

Přemapování jednotlivých pinů by mělo být v [Options] při kliknutí na každý ze tří možných přijímačů. Mělo by to jít i u těch R8, byť jen volba čísla kanálu. Ne SBus, S.Port atd jako u R12+.

viz:

hrabičky

Příspěvek od hrabičky »

no, já když se snažím dostat do "možnosti přijímače", tak mi taranis vypíše jen "čekám na RX" a to je všechno. Dělá to u dvou přijímačů, a dělají to dvě rádia. telemetrické senzory mám detekované. Už si s tím opravdu nevím rady.

hrabičky

Příspěvek od hrabičky »

Možná bylo-li by možné nastavit na R12+ některý pin jako kanál třeba 14, tak bych mohl požádat pana Urbánka o nastavení přijímače a sám bych nic nastavovat nemusel. Potom bych to nejraději měl Ch-1 S.port; Ch-2 Sbus in a Ch-3 jako kanál 13, takže byl R12 měl jako kanály 4-13 a Ch3 by byl na sekundárním přijímači

pstasek

Příspěvek od pstasek »

To by mohl být ještě problém s verzemi firmware vysílacího modulu vs přijímače.

Poslední verze ISRM v X9D 2019 je 2.1.10: https://www.frsky-rc.com/taranis-x9d-plus-2019/

Přijímače budou potřebovat poslední verzi před 3.0.x

Jestli se nemýlím, nastavení RX se resetuje při registraci.

hrabičky

Příspěvek od hrabičky »

Tak flashnuto a pořád stejný výsledek

hrabičky

Příspěvek od hrabičky »

Teď mě ale napadlo, je hlavně důležité, aby to šlo nastavit na R12+, protože další serva můžu zapojit do pinů,(na sekundárním přijímači) kde na R12+ budou S.port a Sbus. Lze nějak ověřit to zformátování nastavení přijíače při registraci? Pokud by jste se pletl, bylo by to pro mě výrazné ulehčení. V mých přijímačích se mohlo něco rozbít, oba jsou již po nehodě...

pstasek

Příspěvek od pstasek »

To je opravdu divné... OpenTX je předpokládám taky poslední? Nenapadá mě poškození, které by tohle mohlo způsobit, spíš to bude nějaká kravina.

R12+ má myslím piny v základu nastavené na PWM kanály 1-12, ale bez možnosti nastavovat přijímače jsou všechny výhody ACCESS systému v háji. To prostě musí z principu chodit a chce to vyřešit proč to nechodí.

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

Možná zkusit EdgeTX? Přece jen je novější a může mít komunikaci s Archery pořešenou - používám EdgeTX v X12S a Archery (ACCESS) normálně nastavuju.
Akorát po verzi (tuším) 2.8.x už neumí převést modely OTX->ETX přímo v rádiu a musí se konverze provést přes Companion.
Jinými slovy - určitě provést komplet zálohu, vznikne .otx soubor, ten se dá nahrát do EdgeTX Companionu, který modely převede. Po případném nahrání EdgeTX do Taranise pak ty převedené modely nahrát do rádia.
S vysokou pravděpodobností bude nutné provést kalibraci.

hrabičky

Příspěvek od hrabičky »

tak na edge TX to funguje. Díky moc za radu, poladím rádio a objednám přijímač

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

👍
Vyřešená redundance napájení toho R12+ podle mě dává smysl.

Tož ať to léce!

Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuze“