Redundance přijímačů i napájení

hrabičky

Redundance přijímačů i napájení

Příspěvek od hrabičky »

dobrý den,
psal jsem panu urbánkovi email, bohužel jsem jeho odpověď ne zcela pochopil, tak se zkusím zpetat zde.

Jak docílit redundance dvou přijímačů (GR8 a G8), bude-li každý napájen ze svého akumulátoru (8,4V)?
Bylo by ideální, aby v případě výpadku napájení jednoho přijímače, tak by byl napájen z druhého přijímače, ale nemusí být.
Mám Taranis plus s nejnovější verzí otx.

Za veškeré rady či odkazy předem děkuji

prikrylm

Re: Redundance přijímačů i napájení

Příspěvek od prikrylm »

Kdysi jsem s redundancí experimentoval. Ve vašem případě je pár otázek:
- k čemu redundance?
- proč GR8 zálohovat zrovna R8?
- jak budou napájená serva?
- budou v obou přijímačích serva?

Jinak obecněji: Pokud má FrSky přijímač s.bus in, lze jej signálově zálohovat libovolným s.bus přijímačem. Tedy, pokud by např veškerá serva byla v GR8, stačilo by "signálové" zálohování třeba "Archer Plus RS".

Zálohování napájení ze relativně jednoduše pomocí diod, ale...

Pokud má jít o nějaké "kritické" řešení (zálohování něčeho "drahého"), pak bych si asi vybral hotové řešení v podobě nějakého "RB-25" a dvou "archer RS".

Pak je ještě otázka, jestli je redundance nutná nebo je to spíš "zkusím to". Za mě v případě např GR8 nutná není, tedy aspoň ne do letadla, které je "na dohled", protože za mě je ACCESS jeden z nejlepších "klasických" (FHSS/DSSS) protokolů.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

hrabičky

Příspěvek od hrabičky »

Dobrý den, Redundance proto, že tyto dva přijímače mám zrovna navíc, a potřebuji na letadlo 11 kanálů. serva budou napájeny přes přijímač 2s Li-on akumulátorem. Každý přijímač bude mít vlastní napájení. Potřebuji alespoň 11 kanálů.

Jinak o signálovou redundaci zas tolik nejde, měl jsem GR8 v cca 600m a signál nebyl špatný.

Pokud vás napadá nějaké lepší řešení, rád se nechám inspirovat, ještě je ve hře nákup R12+

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

Pokud přijímače "zbyly", tak se na 11 kanálů využít určitě dají a další investice do R12+ by mohla být zbytečná.
Li-Ion akumulátor jako zdroj asi "nevypadne". Jestli je napájení dvou přijímačů "každý zvlášť " záměr, OK, jinak jestli není lepší oba napájet z jednoho místa. Li-Ion můžou být, když tak, paralelně.

Taky mě napadlo, že pokud jsou napájecí články stejné (2S Li-Ion) mohly by se propojit i přes kabel "signálového zálohování" (sbus in - sbus out) a kdyby se náhodou z jednoho akumulátoru spotřebovávalo víc, mohl by druhý "pomáhat". V případě ACCESS pak můžou oba přijímače dokonce poskytovat telemetrii, v případě ACCST je u jednoho potřeba telemetrii vypnout.

Pokud jde jen o to k GR8 "nějak" přidat 3 kanály, lze taky pomocí "rozšírení", co se připojí na s.bus a podle toho, jak se nastaví poskytne další PWM výstupy. Pokud by byla serva s větší spotřebou, je potřeba trochu "počítat", jestli potřebné proudy dráty zvládnou.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik létajících, jezdících a plavajícich strojů)

hrabičky

Příspěvek od hrabičky »

"vypomáhání" přijímačů nebude snad potřeba, prpudová zátěž bude podobná u obou přijímačů. Když jsem psal panu Urbánkovi, tak mi napsal, že je potřeba nějaké póly nezapojovat, proto se ptám, jak to mám zapojit? Když propojím oba přijímače přes Sbus, a na oba připojím 8,4V, neodpálím něco? Které póly mám na Sbus odpojit?

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

TO je právě otázka. P. Urbánek nejspíš myslel, nezapojovat "+" drát mezi s.bus in/out. Ale Li-ion paralelní propojení umožňují, takže by si i mohly vzájemně "vypomáhat", pokud budou k oběma přijímačům připojovány stejně nabité články.

Jinými slovy - pokud bych se moc bál, nezapojovat mezi přijímači "+" (prostřední drát). Pokud budou obě baterky stejně nabité, asi bych se nebál ten + drát nechat.
A pokud by měla být "signálová" redundance oboustranná, tak vzájemně propojit sbus in-out "na obě strany", tedy dvěma dráty.

Pokud by byla "signálová" redundance zbytečná, tak bych přijímače nepropojoval vůbec. Jen oba přijímače napároval na stejný model (a u jednoho nechal kanály 9- + v případě ACCST u jednoho přijímače vypnout telemetrii).

hrabičky

Příspěvek od hrabičky »

Tak jsem propojil oba přijímače, Sbus in-out. Asi oba dva přijímače propojím + i - pólem, kdyby náhodou něco ;) . jen se mi nepodařilo získat telemetrii i z druhého přijímače, při snaze o detekci nových senzorů mi tararis stále ukazoval jen jeden RSSI, jeden VFR(nevím, co to je, ale ukazuje to na všech přijímačích), jeden A2(taky jsem nikde nezjistil co to je) a jedno napětí napájení. když je ta možnost, rád bych měl obje telemetrie. Udělám i signálovu redundanci, nebude to na škodu.

mám vše v protokolu ACCESS

prikrylm

Příspěvek od prikrylm »

Protože jsem provozovat dva ACCESS přijímače dohromady nikdy nezkoušel, tak jsem to zkusil aspoň na stole (2x RX6R) s X12S s EdteTX a ....

Nějakým způsobem TO oba RSSI (a další senzory) přijímá a senzory se liší číslem "instance ID". Ale OpenTX/EdgeTX jsem nedokázal přesvědčit, aby ukazoval oba údaje. Zkusil jsem i ručně vyrobit senzory pro RSSI pro oba přijímače, ale zobrazovala se hodnota jen jednoho. Vnucené "Instance ID" se "samo" přepisovalo na id jednoho z přijímačů (Rx). Ale pokud se Rx, jehož id bylo v nastavení, vypnul, rádio stále zobrazuje RSSI s tím, že pokud se podívám na "Instance ID" změní se na ID související s truhým Rx. Z toho mi vyplývá, že ACCESS jako takové dvojí telemetrii umí ale OpenTX/EdgeTX se s tím neumí poprat. Je taky možné, že něco dělám špatně a zkušení by možná poradili.

Tuším jsem zahlédl informaci, že by (v budoucnu?) mohl EdgeTX umět telemetrii zároveň z interní a externího modulu, takže by mohl vyřešit i telemetrii ze dvou ACCESS Rx - i když vzhledem k tomu, že FrSky už OTX/ETX prakticky nepoužívá, tak nevím. Ale taky jsem nezkoušel.
Dvě RSSI jsem zkoušel i na ETHOSu (jen simulátor) a oboje RSSI jsem z něj dostat taky nedokázal. V případě ETHOSu jsem se ale "snažil" jen chvíli.
---
hrabičky píše:
sob 11. led 2025 15:15:28
Asi oba dva přijímače propojím + i - pólem, kdyby náhodou něco
tím se ale propojí baterie (což nemusí být chyba) a pokud budou baterie jinak nabité, nabitější bude nabíjet tu vybitější a pokud bude proud veliký, drátek bude "hořet".
Z druhé strany, pokud Rx nebudou propojené +i- a jedna baterka "dojde", všechno, co je připojené na tento Rx přestane fungovat. Co je správně?
---
VFR - "Valid Frame Rate" - procento správně přjatých "packetů". Podle mě mnohem užitečnější informace jak RSSI. Údajně člověk moc nepozná ani když je počet správně doručených paketů kolem 20%.
A2 - druhý vstup na informaci o velikosti napětí (analog 2) první je na napájení a přijímače - jako RxBat. Občas je vidět i A1 (tuším u D8 přijímačů TO tak bylo).

pstasek

Příspěvek od pstasek »

Pro redundanci napájení existuje hotové řešení ve formě RB-10/20/25/30/35 podle potřeb modelu.

Také lze použít Power Switch: https://rcstudio.cz/cs/esc-sbec/492-frs ... s-bec.html

Hodně zjednodušená varianta by byla připojení baterií přes dostatečně dimenzované diody, což zabrání přelévání náboje mezi baterkama a systém si bude brát z toho vyššího, než se obě baterky vyrovnají, ale přijde mi to jako vymýšlení kola, když existuje přijímač AP R12, který má vše vestavěné v sobě i s možností připojení záložního, včetně integrovaného power switche.
https://rcstudio.cz/cs/accst-a-access-2 ... s-r12.html

Ačkoliv oba přijímače mohou odesílat telemetrii, rádio v daný moment přijímá data pouze z jednoho přijímače. Aktivní přijímač, který vysílá telemetrii je znázorněn senzorem RX. V praxi telemetrii na sekundárním přijímači vypínám, protože starší RB měly pouze jeden S.Port a tedy se vždy aktivuje primární přijímač jako hlavní. Ztráta telemetrie pak značí, že došlo k přepnutí na zálohu. Z přijímačů s funkcí Black Box pak lze stáhnout i logy pro ověření funkce obou.

Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuze“