Že by horizont?

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 460
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Že by horizont?

Příspěvek od ellet »

Nějak to tady spí, tak pro oživení.
Přemýšlím o činnosti na dlouhou zimu. Napadlo mě, udělat senzor, který by vracel náklon. Arduino a MPU6050 je osvědčená kombinace a hlavně nic jinýho doma nemám. K zobrazení je ale potřeba napsat skript. Tady bych asi vycházel ze skriptu, který napsal prikrylm pro rotující vrtuli. Nejsem moc estéd a proto bych rád vyzval "kolegium" ke spolupráci a asi nejlépe, kdybys ten skript (Marku) i s obrázky, rovnou upravil :lol: Určitě se ale neurazím, když odmítneš, stejně je to zatím jen nápad a než se já rozhoupu....jestli vůbec....

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 466
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Že by horizont?

Příspěvek od prikrylm »

Teď jsem chvíli přemýšlel jaký náklon se má vracet. Jako že mi foukne do letadla a ono to vrátí náklon... A on umělý horizont. :)
Abys nedělal něco, co už je hotové. Viz https://ardupilot.org/copter/docs/commo ... yaapu.html
Minimálně ten umělý horizont by se z toho dal "vykrást".

Neumí už náhodou některé novější stabilizované přijímače vracet tyto hodnoty?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 460
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Že by horizont?

Příspěvek od ellet »

No měl jsem na mysli něco mnohem hračkovitějšího. Prostě nekomplikovaný obrázek pouze několika poloh, tak 3 až 4 na každou stranu. Ardupilot nemám a ani o něm neuvažuju, neměl bych rozumný využití.
O přijímači, který by to vracel nevím, ale kdo ví co ukrývá telemetrický paket u rx se stabilizací.
Udělal jsem test a náklon jsem vrátil jako otáčky a napětí. Fungovalo to obstojně. Dnes jsem s tím něco "čaroval" a asi jsem to čidlo zničil. Nejen že blbě vidím, ale už bych neměl na nic ani sahat. Ale stejně asi objednám další....něco pájet musím ....a zima bude dlouhá :) .

To mě napadlo, když jsem nedávno, po ohlédnutí se, najednou nemohl rozlišit v kterém náklonu je model a byl i nebezpečně nízko. Potom by bylo možný třeba po stisku tlačítka na vysílači dát nějakou (třeba i konstantní) hodnotu kontra i u přijímaču bez stabilizace a tlačítko pustit až bude éro zhruba v horizontální poloze. Jasně, bylo by tam zpoždění, ale určitě menší než mám já.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 460
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Že by horizont?

Příspěvek od ellet »

Tak mě to nedalo a dal jsem se do toho. Přidal jsem ještě stoupání a klesání. Zatím je to jen - jak asi to bude chodit. Natočil jsem večerní video na kterým toho není moc vidět, tak jsem pčidal ještě testovací obrázek z Companionu.
Horizont_V01.png
Horizont_V01.png (11.5 KiB) Zobrazeno 733 x

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 466
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: Že by horizont?

Příspěvek od prikrylm »

Pěkně! :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Supan
Příspěvky: 88
Registrován: sob 27. dub 2019 19:02:58

Re: Že by horizont?

Příspěvek od Supan »

Klobouk dolu !!

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 460
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Že by horizont?

Příspěvek od ellet »

Tak jsem si zase trochu hrál a přidal jsem tam čísla (nula - když je éro vodorovně bez náklonů) a taky trochu míchal barvy. Teď ještě váhám jestli přidám - na spínač, aby to při větším náklonu (a teď co to je větší náklon) na chvíli (třeba 0,5s) "koplo" křidýlka (výchylku třeba cca 30%) do protisměru. Kdo si tu výchylku ale blbě nastaví (třeba hned já) bude mít problém ještě větší. :) I když vlastě ještě nevím, jestli to nějak rozumně půjde udělat.
Horizont_V02.png

radekbenes
Příspěvky: 21
Registrován: pon 16. zář 2019 16:05:56

Re: Že by horizont?

Příspěvek od radekbenes »

Hezky, jednoduchy, tom je krasa.
Ja jsem docela dlouho zkousel ten yaapu skript a on je fakt delanej hlavne pro drony a opravdu je zbytecne slozitej. Ale funguje tam krome horizontu i vyskomer a taky kompas (pokud ho pouzity hw ma). A je tam sipicka go home a to je fakt prima, protoze se podle ni da vratit k sobe...
Jinak ale prakticky vyuziti je diskutabilni...
Ja jsem pouzil desticku minipix od RadioLinku, která má kromě g-senzoru a gyra taky tlakový výškoměr a kompas a není nijak moc drahá. Asi by sla použít i pro ten tvůj skript.
R.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 460
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Že by horizont?

Příspěvek od ellet »

Výškoměr bych tam měl asi taky přidat, docela by se to hodilo. Zatím jsem tam přidal jakési malé "pseudořízení". Když je páka v neutrálu, dá to při náklonu malou, předvolitelnou kontra výchylku, kterou zruší ještě před návratem do horizontu. Je to vypínatelný. Chtělo by to otestovat v éru, ale to už asi letos nebude...
Tak ještě zatím poslední vzhled. To "A" bliká při zapnutí toho pseudořízení. Červené šipky se zobrazí jen když pseudořízení právě zasahuje. Písmo jsem trochu změnil, ty hodnoty jsou užitečný jen pro vytrimování polohy senzoru v modelu (lze nastavit uživatelem scriptu. Avatar je lehce odstranitelný nebo vyměnitelný :) ).
dashboard_01.png
Naposledy upravil(a) ellet dne čtv 04. lis 2021 21:30:22, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 460
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Že by horizont?

Příspěvek od ellet »

Takže po dnešním zveřejnění fw ACCESS 2.1.9 - budou verze dvě. Jedna bude číst originální hodnoty od přijímače...
(Výšku a napětí baterie jsem už přidal a vyměnil jsem obrázek "o patro" výš.)

Edit: Tak jsem to otestoval s fw 2.1.9 a opravdu to funguje, alespoň teda v ose X a Y :D

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 460
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Že by horizont?

Příspěvek od ellet »

Tak jsem ten script upravil-t.j. hlavně vyházel zásahy do řízení. Zobrazeny jsou vybrané telem. hodnoty, které vrací přijímače ARCHER se stabilizací po aktualizaci na fw 2.1.9. Pro výšku je ale potřeba přidat výškoměr. Lze upravit hodnoty v osách (vynulovat hodnoty v neutrální poloze éra), nastavit barvu písma a obrátit sklony obrázků. Je to jen začátek, aby bylo taky něco vidět :mrgreen: Nápady na vylepšení a vlastní úpravy jsou vítány. Je to jednoduchý script, snadno upravitelný, kdo si případně neporadí sám, můžu pomoct.
HzontSR.png
Edit 24. 11. : Dočasně jsem script ke stažení odstranil, bude brzo o trochu lepší, více poloh a pokud FrSky opraví AccZ (nebo když pochopím jak to funguje) bude tam i směr, kam letí éro.

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 460
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: Že by horizont?

Příspěvek od ellet »

Tak zatím verze s vlastním senzorem, který vrací výšku, napětí baterie, náklon v osách X, Y a směr letu, t.j. otočení v ose Z (AccZ). Zatím je senzor v provedení vrabčí hnízdo, protože čekám na lepší čidlo pro výšku.
Widget umožňuje, mimo vlastního zobrazení hodnot, ještě drobné "samodořízení" k jednoduššímu udržení nulových hodnot v osách náklonu (lze vypnout). Nemám zatím odvahu dát tuto verzi k dispozici, protože při nevhodném nastavení by to nemuselo dobře dopadnout.
screenshot_x10_21-11-20_18-17-44.png
A zase jedno nepovedené video
Widget pro přijímače ACCESS (SR6, SR8 Pro) bude stejný, jen nebude mít možnost hrabat do řízení. Zatím není, protože nerozumím FrSky hodnotám v ose Z (AccZ). Přepokládám, že bude oprava, potom dodělám směr letu a script dám k dispozici.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní senzory“