"Samozálohované" 16ch řešení?

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 466
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

"Samozálohované" 16ch řešení?

Příspěvek od prikrylm »

Teoreticky:
chci 16ch v modelu. Napáruju dva 8x PWM (X8R, RX8R...) přijímače std způsobem jeden 1-8, druhý 9-16. Pro ACCESS mohou dokonce oba vysílat telemetrii (je to tak, žejo?).
Pokud tyto přijímače navíc propojím oboustranně s.busem (dva třížilové kabely), získám tak oba systémy navzájem zálohované? Nebo je s.bus druhým směrem (zpět) nějaký problém?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 460
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: "Samozálohované" 16ch řešení?

Příspěvek od ellet »

prikrylm píše:
úte 19. kvě 2020 9:44:11
... Nebo je s.bus druhým směrem (zpět) nějaký problém?
S.bus je jednosměrná sběrnice....(pro oba směry musí být na přijímači 2x, jedna ja ko IN, to na X8R nevidídm)

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 1077
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: "Samozálohované" 16ch řešení?

Příspěvek od Jan Urbánek »

Ano, prijimace maji jen vstup z nejakeh "satelitu" a to jsou prijimace RX. Ovsem co se stane kdyz pripojim dva RX8R Pro a to tak ze RX1 out do RX2 in a RX2 out do RX1 in. Mozna se se budou zalohovat navzajem, poslal jsem hlavolam ma Frsky

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 466
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: "Samozálohované" 16ch řešení?

Příspěvek od prikrylm »

Ano, myslel jsem přijímače, co mají s.bus in i s.bus out. G-RX8 má v s.bus režimu tuším taky s.bus in i out. R-X4R by se asi taky dal takto použít...
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 460
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: "Samozálohované" 16ch řešení?

Příspěvek od ellet »

Tak logika přijímače je snad docela jednoduchá. Když nemá signál na anténě, hledá ho na s.bus in a na ničem jiným to není závislý. Pokud teda jdou přijímače takto nakonfigurovat a pokud není nějaké "ale" na straně vysílače. Každopádně je to zajímavý nápad (i když mně k ničemu :D )
Na druhou stranu, tohle řešení mně nedává moc smysl, s.bus/pwm přenodník a levný "druhý" přijímač vyjde levněji a pro zálohování "druhého" přijímače není logický důvod. Nebo něco nevidím?
(Edit - zese mě něco uteklo, opraveno usb na s.bus/pwm)
Naposledy upravil(a) ellet dne stř 20. kvě 2020 17:35:31, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
prikrylm
Příspěvky: 466
Registrován: sob 27. dub 2019 10:16:52
Bydliště: Řečkovice

Re: "Samozálohované" 16ch řešení?

Příspěvek od prikrylm »

No, důvod by byl v případě většího potřebného počtu PWM kanálů. Pokud postačí 8, tak osmikanálový přijímač + nějaký s.bus záloha stačí.
Pokud potřebuju víc kanálů, tak je otázka, jak je zálohovaně realizovat.
Je to zase teorie, praktické použití zatím nepotřebuju realizovat. Prakticky asi bude potřeba mít zálohované "aktuální řízení" na což asi 8 kanálů postačí a další kanály pravděpodobně využívané na nějaké ty podvozky, světla, dvířka, kulomenté věže a pod můžou klidně přejít do failsafe "hold".

Takže v konečném důsledku takové vzájemné zálohování není úplně nutné. Ale kdyby.... :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | několik vrtulemi poháněných létajících strojů)

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 460
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: "Samozálohované" 16ch řešení?

Příspěvek od ellet »

Ale vždyť s S.Bus/PWM převodníkem bude zase 16 kanálů PWM. Já to vidím, co do funkce, zcela rovnocený a pořád plně zálohovaný. Výpadek bude v jen pokud budou oba přijímače bez signálu - a to v obou případech (logická fce OR).

Uživatelský avatar
ellet
Příspěvky: 460
Registrován: úte 14. kvě 2019 17:37:26
Bydliště: Vysočina

Re: "Samozálohované" 16ch řešení?

Příspěvek od ellet »

Tak ne, sypu si popel na hlavu, vidím tohle zálohování jako dobře využitelný na př. - křídlo se dvěma motory, esc, vlastní napajecí bateríí, prijímačem a samozřejmě servy. Potom by to mohlo být propojený s ostatní elektronikou v tupu (druhým RX) jen kabely S.Bus (vlastně jen tenký 3 žilový kablík)

Odpovědět

Zpět na „Obecně o přijímačích“