Problémy při zapnutí R9 (low signal a cukání serv)

Uživatelský avatar
LEON
Příspěvky: 14
Registrován: čtv 02. kvě 2019 21:03:59
Bydliště: Východní Čechy

Problémy při zapnutí R9 (low signal a cukání serv)

Příspěvek od LEON »

Vlastním Taranis Q X7S ACCST s R9M a R9 přijímačem zakoupeno v RC studiu plus několik R9 přijímačů z Číny a u všech se ihned po zapnutí akumulátoru v letadle potýkám s velice nepříjemným jevem. Občas, asi ve třetině případů, po zapnutí R9 přijímače hlásí Taranis kritický RF signál a všechna serva lítají trhaně tam a zpět jako šílená. Pomůže buď odpojení a opětovné zapojení akumulátoru nebo přecvaknutí na jiný model a zpět na Taranisu. Nedělalo to od začátku, až po posledním update OTX na 2.3.5, kdy jsem zároveň flashnul FW i na R9M a R9 na nejnovější. Někdy můžu zapnout model 5x po sobě a není problém, nekdy ho zase musím 5x po sobě opakovaně vypínat a zapínat, protože R9 nechce "nastartovat" správně a serva blázní... Jelikož když už to jednou naběhne správně, tak R9 potom běhá naprosto spolehlivě a prioritní je pro mě dlouhý dosah, tak zatím jen zatnu zuby, neřeším to a tiše doufám, že tyto problémy s nějakým dalším update FW zase zmizí, ale stejně by mě zajímalo, jestli se s tímto trápením po zapnutí potýká ještě někdo jiný.
Modely: Graupner V-Venture, SkySurfer 800, Stingray EDF
Vysílač: Taranis Q7s + R9M 868MHz
FPV brýle: Eachine EV200D

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 774
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Problémy při zapnutí R9 (low signal a cukání serv)

Příspěvek od Jan Urbánek »

O jaky FW se jedna v R9? Videl jsem toto u Flexu.

Uživatelský avatar
LEON
Příspěvky: 14
Registrován: čtv 02. kvě 2019 21:03:59
Bydliště: Východní Čechy

Re: Problémy při zapnutí R9 (low signal a cukání serv)

Příspěvek od LEON »

Je pravda, že ruku do ohně za to nedám, že je to opravdu LBT, jdu to raději přeflashnout. Díky za nasměrování ;)
Modely: Graupner V-Venture, SkySurfer 800, Stingray EDF
Vysílač: Taranis Q7s + R9M 868MHz
FPV brýle: Eachine EV200D

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 774
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Problémy při zapnutí R9 (low signal a cukání serv)

Příspěvek od Jan Urbánek »

Zkusil bych jak se to chobva u bezneho LBT. Flex z nejakho duvodu nekdy tuni vykon dolu az se to rozpoji. Nahlasil jsem toto chovani na FrSky uz pred casem, ted se diky protokolum s nad na to dostanou.

libor
Příspěvky: 26
Registrován: pát 26. dub 2019 19:52:03

Re: Problémy při zapnutí R9 (low signal a cukání serv)

Příspěvek od libor »

Mám stejný problém. LBT.

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 774
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Problémy při zapnutí R9 (low signal a cukání serv)

Příspěvek od Jan Urbánek »

FW verze?

libor
Příspěvky: 26
Registrován: pát 26. dub 2019 19:52:03

Re: Problémy při zapnutí R9 (low signal a cukání serv)

Příspěvek od libor »

FW-R9M-ACCST-20190117 LBT
FW-R9Stab-ACCST_v20191022 LBT

libor
Příspěvky: 26
Registrován: pát 26. dub 2019 19:52:03

Re: Problémy při zapnutí R9 (low signal a cukání serv)

Příspěvek od libor »

Když jsem létal s R9 jako s běžným RC modelem, tak jsem tento problém překonal trpělivým několikerým vypínáním a zapínáním rádia. Během těch několika měsíců jsem nenašel řešení, třeba ve větší vzdálenosti vysílač - přijímač při zapínání. Někdy to jede na první dobrou, někdy musím vypínat zapínat třikrát, pětkrát. Je to úplně náhodné, na stejném místě ve stejnou dobu jedna baterka zapnutí OK, další baterka a musím dělat cvičení vypínání a zapínání, jindy tak musím cvičit u první baterky a druhý let je OK.

Teď mám v letadle flight controller a v této konfiguraci je tento problém v provozu obtížně zvladatelný. Když byla serva připojena k přijímači, poznal jsem hned, že se zapnutí nepovedlo, podle cukání serv. Teď ale serva ovládá flight controller a překryje tak tento jev, nemám tak možnost poznat, že nenaskočila správně komunikace vysílač - přijímač. Místo toho se Inav chová divně. V brýlích vidím telemetrické údaje z paluby letadla OK, do vysílače jdou z přijímače cestou spojení FrSky nesmysly. Už jsem kvůli tomu strávil dopoledne na zemi, zatím co kamarád si užíval krásného podzimního dne. Myslel jsem si, že mi nekomunikuje flight controller s přijímačem, že jsem třeba utrhl propojovací kablík. Doma jsem to zapnul a vše šlapalo jak má. Prostě jsem měl venku dál zkoušet vypínat a zapínat a třeba bych letěl.

Řešení to nemá :oops: Teď poslouchám kamarády: Měl sis koupit TBS Crossfire! :(

Uživatelský avatar
Jan Urbánek
Administrátor fóra
Příspěvky: 774
Registrován: ned 21. dub 2019 17:30:13

Re: Problémy při zapnutí R9 (low signal a cukání serv)

Příspěvek od Jan Urbánek »

Zkusil bych novy R9Stab FW

Odpovědět

Zpět na „Obecně o R9“